Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světové dny mládeže se blíží

Datum publikace27. 7. 2011, 13.42
TiskTisk

Již za 11 dní odjede do Španělska většina českých účastníků Světových dní mládeže. P. Vít Zatloukal nám zodpověděl  nejčastější dotazy, které bývají v souvislosti s touto událostí kladeny.

Do oficiálního zahájení Světových dní mládeže zbývá už jen 20 dní, ovšem do odjezdu většiny účastníků z České republiky jich zbývá pouze 11. S ubývajícím časem však přibývá konkrétních informací. Česká výprava, kterou zajišťuje asi 150 organizátorů, k dnešnímu dni eviduje 3142 účastníků z celé České republiky. Na podrobnosti jsme se zeptali hlavního organizátora, P. Víta Zatloukala.

 

Přihláška je základ

Stále ještě je možné se přihlásit, a to čím dříve, tím lépe. Na Světové dny mládeže je možné jet autobusem z jednotlivých diecézí společně s českou výpravou nebo po vlastní ose. Každopádně je nutné se oficiálně registrovat, jinak nebude možné účastníkům zaručit výhody z toho plynoucí, jako je 'batoh poutníka' a ubytování a strava v Madridu.  Stále jsou volná místa v autobusech, ovšem i těch rychle ubývá, jelikož kapacita autobusů je omezena. I pro ty, kteří se rozhodnou jet  na poslední chvíli, také existuje řešení: španělští organizátoři slibují check-pointy, u kterým se bude možné zaregistrova přímo na místě. Tito účastníci však nebudou bydlet s ostatními českými a moravskými poutníky. Je také nutné počítat s komplikacemi, které pro tyto „last minute“ účastníky nastanou. Na přípravné Dny v diecézích, které čeští mladí stráví v Tarragoně, bylo bezpodmínečně nutné se přihlásit s předstihem. “Do Tarragony míříme na pozvání diecéze a na pozvání přichází člověk ohlášený,” poznamenává P. Zatloukal. Do Tarragony se tedy nikdo nepřihlášený nemůže vydat. “Průvodce českého poutníka bude k dispozici ke stažení na portálu signaly.cz a na facebooku. Španělští organizátoři nejspíš také zveřejní oficiálního průvodce poutníka stejně jako před třemi lety,” dodává. Bez přihlášení se však nedoporučuje vyrážet.


Zázemí v Madridu

Ubytování mladých bude zajištěno vikariáty III. a IV. v jihovýchodní části Madridu na 7-8 místech v různě velkých skupinách. Český program se bude konat v hale Pabellón de Convenciones de Casa de Campo na Avenido de Portugal. S praktickými problémy se bude možné obrátit na české organizátory v Českém národním centru na Calle de Pío Baroja u parku Del Retiro v Centro de Education Infantil y Primaria Escuelas Aguírre. Zde bude také zdravotnické centrum, které je poblíž nemocnice Hospital Infantil Universitario Niño Jesú. Zdravotníci upozorňují, aby účastníci nepodcenili slunce. “Zejména je nutné mít pokrývku hlavy a dodržovat pitný režim. Na ulicích jsou k dipozici zdroje pitné vody. Lze však použít pouze ty, které mají kohoutek. Volně tekoucí voda  pitná není, zdůrazňuje P. Zatloukal.


Český program v Madridu a médiích

S českou výpravou míří do Madridu pět biskupů: arcibiskupové Dominik Duka z Prahy a Jan Graubner z Olomouce a biskupové František Václav Lobkowicz z Ostravy, František Radkovský z Plzně a Pavel Posád z Českých Budějovic, který na poslední chvíli nahradí v roli katechety zraněného biskupa Karla Herbsta. České katecheze 16., 17., 18. a 19.8. od 9:00 povedou v hale Pabellón de Convenciones arcibiskup Graubner a biskupové Radkovský a Posád.

V rámci Kulturního festivalu bude Česká republika zastoupena výstavou Jindřicha Štreita “La Puerta de la Esperanza” (Brána naděje) na Avenida de Ciudad de Barcelona 162, v sídle městského úřadu okrsku Retiro poblíž místa pobytu jedné z českých skupin. Na prostranství před kostelem Santa Barbara bude také vystupovat hudební a taneční soubor Dúbrava z Valašských Klobouk s představením “Návrat ke kořenům”.

Televize Noe a Radio Proglas budou vysílat pravdelné reportáže a v závislosti na vatikánské televizi CTV i přímé vstupy a přenosy. Speciální program najdete na www.tvnoe.czwww.proglas.cz. Vigilii z letiště Cuatro Vientos 20.8. od 20.30 bude vysílat v komentovaném přenosu také Česká televize na programu ČT 2. “Důležitým zdrojem přímého zpravodajství z Madridu budou on-line reportáže na facebooku, twitteru a signaly.cz, které bude pokrývat náš tým,” uvádí P. Zatloukal.


Co s sebou?

Každý účastník musí bezpodmínečně mít cestovní doklady, cestovní pojištění a přiměřené finanční prostředky. Kvůli přespání na letišti Cuatro Vientos je nutné mít s sebou lehký spacák nebo jinou přikrývku a karimatku. “Vzal bych si spíše lehčí přikrývku, protože teploty v noci jsou v Madridu stále docela vysoké,” doporučuje P. Zatloukal. Česká ambasáda v Madridu doporučuje nosit při sobě kopii dokladů a originál dobře uschovat. Jak v Madridu tak i v Barceloně posílí velvyslanectví po dobu konání Světových dní mláděže svůj personál.

 

Další dotazy můžete směřovat na P. Víta Zatloukala. Tiskovou mluvčí české výpravy  v Madridu bude po dobu konání Světových dní mládeže Anežka Hesová (kontakt zde).


Kdo přijede na Světové dny mládeže? Interaktivní mapa s počty účastníků  (údaje jsou přibližné).

Aktualizovaný program

Více na http://madrid2011.signaly.cz/ nebo http://www.madrid11.com/ .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou