Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kondolence předsedy ČBK k úmrtí biskupa Rudolfa Baláže

Datum publikace29. 7. 2011, 17.30
TiskTisk

Kondolence předsedy ČBK, pražského arcibiskupa Dominika Duky OP, k úmrtí banskobystrického biskupa Rudolfa Baláže.

Drazí banskobystričtí diecezáni, milí spolubratři v biskupské a kněžské službě!

S hlubokým pohnutím jsem přijal smutnou zprávu o úmrtí Jeho Excelence Mons. Rudolfa Baláže, s nímž mne pojilo duchovní pouto a přátelství. Jeho životní běh je dostatečně známý, včetně mnohaletého výkonu dělnického povolání v době, kdy mu minulý režim zakázal kněžské působení. Snad právě pro tuto zkušenost měl velmi blízko k obyčejným lidem, dokázal s nimi a k nim jasně a srozumitelně promlouvat.

Mariánská úcta a zbožnost byly mu vlastní. S tím se ovšem pojilo i vědomí pokory, tak charakteristické pro Matku Boží. Mnozí máme v srdci dodnes jeho slavné kázání o pokoře, kde hovoří o nutnosti potlačení pýchy zvláště u těch, kteří chtějí vést ostatní – ať v oblasti světské ve funkcích prezidentů a politiků, tak i v oblasti duchovní jako biskupové a kněží. Jeho kázání bylo jasné, přesné a adresné. Nebyly to akademické prázdné učenecké řeči, ale srozumitelné pojmenování stavu společnosti.

Nevnášel však politiku do víry, naopak víru a duchovní rozměr vnášel do oblasti věcí veřejných. Mnoho chvály jistě zazní při posledním rozloučení s ním. V tuto chvíli bych vám všem chtěl vyjádřit soustrast s tím, že tak velký muž slovenského národa již není mezi námi. Žijeme však křesťanskou nadějí, že je u Boha, kde se za nás přimlouvá.

 

Dominik Duka, OP

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou