Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církve se sešly s polským předsednictvem EU

Datum publikace2. 8. 2011, 16.36
TiskTisk

Ve čtvrtek 28. července 2011 proběhlo setkání mezi zástupci církví a polským předsednictvem EU. Řešila se témata jako smír, demografické změny a hladomor v Africe. Přinášíme tiskovou zprávu Rady biskupských konferencí EU (COMECE).

Varšava: Při dalším ze série pravidelných setkání mezi církvemi a předsednictvem EU byla 28. července 2011 polským ministrem zahraničí Radosławem Sikorskim přijata delegace polských a evropských církví. Diskutovali o otázkách spojených s politickou agendou polského předsednictví.

Jednou z hlavních priorit polského předsednictví je prohloubení spolupráce EU s partnerskými zeměmi na východní hranici, a to zintenzivněním politických vazeb a ekonomické integrace. V tomto ohledu zdůraznili zástupci církví, že smír mezi lidmi v této oblasti by měl být niternou součástí partnerství. Polská biskupská konference v současnosti pracuje na deklaraci smíření s Ruskou pravoslavnou církví. Na základě svých zkušeností a iniciativ v této oblasti proto nabídli zástupci církví svou pomoc ve spolupráci na procesu smíření. Polské předsednictví následně navrhlo, aby se zástupci církví zapojili jako pozorovatelé při nadcházejícím II. Summitu pro východní partnerství, který se bude konat v říjnu ve Varšavě.

Zástupci církví vyjádřili své znepokojení ohledně pokračujícího pronásledování náboženských menšin ve světě. Polský ministr za hraničí souhlasil, že úcta k náboženské svobodě by měla být prioritou Evropské služby pro vnější činnost a tato priorita by neměla být pouze strukturální, ale odrazit se i v celkové změně smýšlení uvnitř diplomatických služeb EU.

V souvislosti s výzvou demografických změn a stárnutí Evropy si polské předsednictví předsevzalo posun ve snahách maďarského předsednictví o lepší koordinaci rodinné politiky v Evropě a vzájemnou výměnu dobré praxe.

V kontextu společenských práv bylo na programu i téma volných nedělí. Církve, odbory a občanské organizace nedávno nastartovaly činnost Evropské aliance pro neděli, jejímž posláním je chránit společný den odpočinku jako základní element zdraví pracujících, vyváženosti mezi pracovním a rodinným životem a společenské soudržnosti v Evropě. V kontextu evropského Roku dobrovolnictví vyjádřilo předsednictví svůj zájem tuto iniciativu podporovat.

Na závěr představili zástupci polských církví svůj projekt na pomoc obětem hladomoru v Africkém rohu nazvaný 'Den solidarity,' který organizují společně s Charitou. Navrhli, že by se Den solidarity mohl uskutečnit po celé Evropě. Polské předsednictví vyjádřilo svou připravenost tuto iniciativu podpořit.


Delegace zástupců církví na setkání s polským ministrem zahraničí sestávala z těchto členů:

Katolická delegace
Wiktor Skworz, biskup tarawský
Stanislav Budzik, generální sekretář Polské biskupské konference
Wojciech Polak, delegát pro pastoraci migrantů

Ekumenická rada církví Polska
Ábel, arcibiskup polské autokefální pravoslavné církve
Woltpr Wyspcuamslo, biskup starokatolické církve
Edward Puslecki, superintendent polské metodistické církve

Evropské církevní sbory:
rev. Rüdiger Noll, ředitel Komise pro církev a společnost Konference evropských církví (CEC)
Mons. Piotr Mazurkiewicz, generální sekretář Rady biskupských konferencí EU (COMECE)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou