Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cyklopouť po Španělsku

Datum publikace2. 8. 2011, 13.43
TiskTisk

Tři autobusy plné cyklistů vyrazí z České republiky v sobotu 6. srpna 2011 na tradiční cyklopouť, kterou pořádá uherskobrodská sportovní organizace Orel.

Uherský Brod: Na v pořadí již sedmou cyklopouť se z Uherského Brodu vydá 133 cyklistů z celé České republiky. Tentokráte zamíří cyklisté do Španělska, kde se vydají po neznámější poutní cestě světa do svatojakubské baziliky do Santiaga de Compostely.

Na předchozích šesti cyklopoutích už cyklisté projeli města jako Bamberg, Frankfurt, Bratislavu, Budapešť, Kolín nad Rýnem, Mohuč, Vídeň, Krakov, Čestochovou, a dokonce proťali celou Českou republiku od hranice s Německem až Chebu až po tu Slovenskou na východě.

Sraz si dávají cyklisté o den dříve v pátek 5. srpna 2011 na Orelském stadionu v Uherském Brodě. Největší část „pelotonu“ tvoří cyklisté ze Zlínského kraje, avšak organizátoři přijali přihlášky účastníků od Karlových Varů až po slovenský Prešov. Po nezbytných registračních záležitostech čeká v pátek na „Orláku“ pro účastníky společensko-sportovní večer (více v pozvánce).

Slavnostní zahájení cyklopouti se uskuteční v sobotním dopoledni mší svatou v 10:00 hodin v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Brodě na Mariánském náměstí. Po ní bude na nádvoří kláštera následovat společné foto a slavnostní start cyklopouti. Odjezd autobusů směr Španělsko je naplánován na půl dvanáctou.

Ani během třídenního autobusového přesunu do Španělska nebudou cyklisté ochuzeni o zajímavé zážitky. Bezpečnostní přestávky řidičů využijí poutníci k prohlídce francouzského města Chamonix, kde se v roce 1924 se konaly první zimní Olympijské hry. Největší atrakcí tohoto města je lanovka s výstupní stanicí na Aiguille du Midi, která je východiskem tras na nedaleký Mont Blanc a odkud jsou neopakovatelné výhledy. Další zastávkou budou Lurdy - známé francouzské mariánské poutním míst a blízké město Tarbes, kde stráví noc.

Pro start samotné cyklopoutě vybrali uherskobrodští organizátoři španělské město Burgos, které se nachází na hlavní svatojakubské poutní cestě. Vzhledem ke klimatickým podmínkám projížděné krajiny jsou etapy koncipovány v rozmezí vzdáleností od 55 do 90 km. Cílem cyklopouti bude po ujetí sedmi etap bazilika svatého Jakuba v Santiago de Compostela. Zde budou mít cyklisté volný den. Každý cyklista obdrží Poutnický průkaz „Credenciál.“ Do něho pak bude během cyklopouti sbírat razítka z ubytoven, úřadů, kostelů… V Santiagu de Compostela pak za vyplněný průkaz obdrží diplom o absolvování cesty. Cíle jednotlivých etap mají cyklisté ve Frómistě, Sahagunu, Leónu, Astorze, Vega de Valcarce, Portomarínu a zmiňované Compostele.

Z Compostely se dále účastníci vydají do Fisterre, na tzv. Konec světa a poté již do Madridu na XXVI. Světový den mládeže. Zde společně s papežem Benediktem XVI. naváží na šest let staré cyklistické putování do Kolína nad Rýnem. Motto madridského setkání vybral Svatý Otec z listu apoštola Pavla Kolosanům: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“.

Mezi sto třiceti účastníky nechybějí studenti, kněží, lékaři, kantoři, vědci, starostové měst a vesnic, senioři, inženýři, a dokonce jedou i celé rodiny. Účastnici budou zdolávat jednotlivé etapy ve skupinkách od čtyř až po dvanáct osob.

Návrat do České republiky mají cyklisté naplánovaný na středu 24. srpna 2011. Organizátoři mají stále k dispozici 4 volná místa pro případné další zájemce.

Více informací naleznete na http://www.cyklopoute.cz.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou