Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Porciunkulové odpustky a jak je získat

Datum publikace2. 8. 2011, 17.36
TiskTisk

Dnes 2. srpna je možné ve farních a katedrálních kostelech získat úplné odpustky tzv.  'Porciunkule'. K získání odpustků je předepsaná návštěva kostela spojená s Modlitbou Páně (Otče náš) a Vyznáním víry (Věřím v Boha). Kromě toho je třeba splnit tři podmínky: sv. zpověď, sv. přijímání a modlitbu na úmysl Svatého otce (např. Otče náš, Zdrávas a Sláva) (Ench. Indulgentiarum, conc. 35). Tyto odpustky je možné získat i ve františkánských kostelech.

Jak získal sv. František milost porciunkulových odpustků?
Jednu noc roku 1216 sv. František bděl v Porciunkule na modlitbách. Najednou v kostele zazářilo světlo a František uviděl nad oltářem Krista oděného do světla, po jeho pravici Boží Matku v průvodu andělů.
František vzdal Pánovi úctu s tváří přitisknutou k zemi. Pán se ho zeptal co si přeje pro spásu duší.  František bez přemýšlení odpověděl: 'Nebeský Otče, i když jsem jen nehodný hříšník, prosím, aby byla všem, kteří přijdou do kostela s úmyslem vyznat své hříchy a projevit lítost, udělená milost úplného odpuštění dočasných trestů' 'Prosíš o mnoho, bratře Františku' - řekl Pán. 'Zasloužíš si ale víc a víc ti bude dané. Přijímám tedy tvou modlitbu, ale pod podmínkou, že v mém jménu předložíš tuto žádost mému náměstku na  zemi.' A František se bez otálení dostavil před papeže Honória III., který byl tou dobou v Perugii a upřímně mu vypověděl o svém vidění. Papež ho pozorně vyslechl a dal mu svolení. Potom se zeptal: 'Na kolik roků chceš tyto odpustky?' František rychle odpověděl: 'Svatý otče neprosím o roky, ale o duše!' A šťastný chtěl odejít, ale papež za ním zavolal: 'A nechceš ani nijaký doklad?' A František odpověděl: 'Stačí mi tvoje slovo, Svatý otče! Odpuštění hříchů je Božím dílem, Bohu přísluší zjevit toto dílo. Nepotřebuji žádný doklad, protože Nejsvětější Panna je dokumentem, Ježíš Kristus notářem a andělé svědky.' Několik dní poté v přítomnosti umbrijských biskupů zvolal k věřícím shromážděných v Porciunkule: 'Přeji si, abyste všichni přišli do nebe!' V roce 1480 papež Sixtus VI. rozšířil toto privilegium na všechny františkánské kostely I. a II. řádu, ale jen pro bratry. V roce 1622 Gregor XV. zahrnul do tohoto privilegia i všechny ty, kteří se v tento den vyzpovídají a přijmou sv. přijímání. Mimo to jej rozšířil, kromě františkánských i na kostely bratrů kapucínů. Papežové toto privilegium stále znovu a znovu potvrzovali. Papež Pavel VI. ho  roku 1967, apoštolskou konstitucí  Indulgentiarium Doctrina, upravil tak, že 2. srpna může získat úplné odpustky každý, kdo navštíví farní kostel a splní obvyklé podmínky k jejich získání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou