Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slovensko má nového biskupa

Datum publikace4. 8. 2011, 15.00
TiskTisk

Novým biskupem Spišské diecéze jmenoval dnes Benedikt XVI. Mons. Štefana Sečku, dosavadního pomocného biskupa této diecéze. Papež tak učinil poté, co na vedení diecéze rezignoval Mons. František Tondra, který dosáhl 75  let a tedy předepsaného věku pro odchod do důchodu.  

Mons. Štefan Sečka se narodil 6. července 1953 ve Spišském Štvrtku. Po maturitě v roce1971 pokračoval ve studiu na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Bratislavě. 6. června 1976 byl v Bratislavě vysvěcen  Mons. Júliusem Gabrišem na kněze pro Spišskou diecézi. Po absolvování vojenské služby (1976-1978) působil nejdříve jako kaplan v  Dolním Kubíně, poté jako správce farnosti Liptovských Revúcach. Od roku 1980 pracoval v diecézní Katechetické komisi na přípravě Katechizmu pro základní školy.
1. května 1990 byl jmenován vicerektorem - ekonomem obnoveného Kněžského semináře biskupa Jána Vojtaššáka ve Spišské Kapitule - Spišském Podhradí, kde působil až do roku 2002. Přednášel také pedagogiku a katechetiku.

V letech 1995 - 1997 pokračoval v postgraduálním studiu na Katolické univerzitě v polském Lublinu, kde dosáhl licenciátu z teologie. V doktorandském studiu pokračoval na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Doktorát v oboru teologie získal v roce 2000. Téma jeho disertační práce bylo Péče Církve o mládež - výchova ke zralé víře.

28. června 2002 jmenoval Jan Pavel II. Mons. Štefana Sečku pomocným biskupem Spišské diecéze. 27. července téhož roku obdržel
v katedrále sv. Martina v Spišském Podhradí - Spišské Kapitule biskupské svěcení.

V listopadu 2002 byl ustanoven Konferencí slovenských biskupů předsedou Slovenské katolické charity. Od roku 2003 je odborným asistentem na Katedře katechetiky a pedagogiky na Katolické univerzitě, Teologické fakultě, Teologickém institutu v Spišské Kapitule - Spišském Podhradí.

4. srpna 2011 byl Svatým otcem Benediktem XVI. jmenován spišským diecézním biskupem.
Jeho biskupským heslem je “Crux Christi perficiat nos” (Kristův kříž kéž nás zdokonalí)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou