Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slovensko se rozloučilo s biskupem Balážem

Datum publikace4. 8. 2011, 18.34
TiskTisk

S banskobystřickým biskupem Mons. Rudolfem Balážem se včera v kostele Nanebevzetí Panny Marie rozloučili představitelé náboženského, politického a společenského života, ale i věřící z celého Slovenska. Biskup Baláž zemřel ve středu 27. července zaopatřen svátostmi ve své rezidenci.

Banská Bystrica: Pohřební obřady začaly  v 10.00 hodin zádušní mší svatou ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Banské Bystrici. Hlavním celebrantem byl předseda Konference biskupů Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský. Ten ve své homílii připomněl důležité mezníky ze života Mons. Baláže, všechno co vytvořil svou službou člověka, kněze a biskupa. Jak uvedl, 'dnes můžeme říci, že jeho činnost, modlitba, duchovní setkávání s Pánem a setkávání se s lidmi znamenali, že se ze všech sil snažil o laskavou péči o své bratry a sestry, a tak se připravoval na konečné setkání s Bohem.'

Jedním z prvních pastoračních projektů zesnulého slovenského biskupa bylo obnovení diecézního kněžského semináře; za 21 let své služby vysvětil okolo 200 nových kněží; obnovil základní a střední církevní školy v diecézi; byl zakladatelem prvního slovenského katolického rádia Lumen; a stál také za uspořádáním diecézní synody, kterou v září 2003 zahájil osobně blahoslavený Jan Pavel II.

Tělo zesnulého pak bylo v 16.00 uloženo na hřbitově v jeho rodišti, v Nevoľném.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou