Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Otevírá se výstava o projektu Praga-Haiti

Datum publikace5. 8. 2011, 12.29
TiskTisk

Rok poté, co byla před Arcibiskupským palácem požehnána těžká technika na vrtání studní na Haiti, si mohou Pražané prohlédnout výstavu o tomto projektu. Od 8. do 19. srpna 2011 jsou v přízemí Katolické teologické fakulty UK v Dejvicích k vidění fotografie z práce lidí, kteří na Haiti pomáhají.

Praha/Haiti: Humanitární a rozvojový projekt Praga-Haiti se snaží konkrétním způsobem pomáhat místním obyvatelům. Cílem současné etapy projektu je vystavět v potřebných lokalitách na severozápadě ostrova několik desítek studní. Za tímto účelem dopravili pracovníci projektu Praga-Haiti na ostrov nákladní auto Praga V3S a vrtnou soupravu. „Během letošního února a března se nám podařilo kompletně vybudovat sedm studní a udělat ještě několik vrtů s pitnou vodou. Místní obyvatelé jsou vděční. Většina z nich má poprvé v životě zdroj pitné vody přímo v místě svého bydliště,“ uvedl manažer projektu Václav Vacek.

Nepřístupný terén na haitském venkově je jednou z těžkostí, které české vrtaře na Haiti potkávají. Mezi další překážky patří extrémní klimatické podmínky tropického ostrova, improvizované stravování či hygiena. „Vrtání studní je opravdu náročné. Je to ale důležitá pomoc místním lidem, kteří na ostrově žijí v těžko představitelných podmínkách chudoby,“ říká Filip Hlásný, technik, který byl na karibském ostrově v rámci projektu již třikrát. Jeho práce a práce jeho kolegů je zachycena na čtyřech panelech putovní výstavy neziskového projektu.

Haiti je nejchudší zemí západní části světa. Odhaduje se, že více než polovina z osmi a půl milionu obyvatel nemá žádnou placenou práci. Země je navíc již mnoho let politicky nestabilní a v posledních letech provázena mnoha přírodními katastrofami. Stačí jen připomenout zemětřesení na začátku minulého roku nebo epidemii cholery, která zde vypukla na přelomu loňského a letošního roku. Právě po ničivém zemětřesení žije na Haiti stále ještě mnoho set tisíc lidí ve stanových příbytcích bez možnosti postavit si nový dům.

Celý projekt vrtání studní je neziskový a je financován pouze z darů veřejnosti nebo jiných subjektů. Peníze od větších i menších dárců jsou použity na pokrytí financování jednotlivých vrtařských misí na Haiti. Průměrná cena nákladů na jednu studnu se totiž pohybuje kolem 130 000 Kč. „Na podzim nás čeká další mise – chceme pokračovat v práci a pomoci Haiťanům. Zatím se nám ale nepodařilo zajistit dostatečné množství finančních prostředků, takže je mise ohrožena. Věříme ale, že se ještě najdou dárci ochotní pomoci na druhé straně zeměkoule,“ uvedl manažer projektu Václav Vacek. Více na www.praga-haiti.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou