Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církvi v Iráku odplatili dary bombou

Datum publikace8. 8. 2011, 12.00
TiskTisk

Diecéze Kirkúk spolupořádala 29.července konferenci o násilí páchaném na ženách. Arcibiskup Sako pak 1. srpna popřál muslimům šťastný Ramadán a za diecézi daroval  nemocnici v Kirkúku přes 300 kg léků. V úterý 2. srpna vybuchla u katolického kostela bomba.

Kirkúk: “Jsme s vámi spojeni v modlitbě k Bohu. Kéž nám dopřeje mír a stabilitu,” stálo v otevřeném dopisu, kterým 1. srpna Mons. Louis Sako oslovil muslimskou komunitu v Kirkúku. Díky cestě deseti francouzských dobrovolníků, kteří přijeli do země, aby doprovázeli 20 iráckých účastníků na Světové dny mládeže v Madridu, bylo letos kromě tradičního otevřeného dopisu muslimské komunitě možné k Ramadánu darovat nemocnici v Kirkúku 320 kg léků. Ředitel zdravotnického zařízení Sadik Umar Rassoul poděkoval místní chaldejské církvi za dar, který podle něj “posiluje důvěru v křesťanské bratry.” Léky jsou pro něj “významným znamením jejich křesťanské lásky k bližním bez výjimek.”

Navzdory křesťanskému gestu explodovala 2. srpna u dveří jednoho z kostelů v Kirkúku bomba nastražená v zaparkovaném automobilu. Výbuch vyrazil dveře kostela a poničil jeho interiér (viz. foto). Patnáct lidí bylo zraněno, jeden muž těžce. Arcibiskup Sako, který den předtím ve svém dopisu vyjádřil naději, “že posty a modlitby obměkčí všechna srdce a odpuštění, láska a boj za mír převáží nad touhou po pomstě,” tlumočil v den výbuchu šok a zármutek tamních věřících. Útok je o to ostudnější, že jeho cílem bylo posvátné místo v době modlitby. V Kirkúku byla navíc v ten samý den zneškodněna bomba nastražená stejným způsobem před evangelickým kostelem.

Záminkou k útoku se mohla stát také konference o násilí páchaném na ženách, kterou diecéze spolupořádala 29. července. Na ní Mons. Sako požadoval pro ženy “stejnou důstojnost bez diskriminace” a ostře vystoupil proti “patriarchálnímu systému a zcestné tuposti zvyků a tradicí ve společnosti,” které vedou k násilí na ženách.

Město Kirkúk na severu Iráku má 900 000 obyvatel, kteří jsou rozděleni etnickými spory: Kurdové by si přáli připojit město ke Kurdistánu, Arabové a Turkméni si přejí zůstat v Iráku. Mons. Sako zdůraznil, že “křesťané nehrají žádnou roli v politických hrách. Jsme vždy pro to, co je dobré, pro dialog, a máme dobré vztahy se všemi,” řekl. Smutnou skutečností však zůstává, že v Ramadánu každoročně vzrůstá frekvence útoků na křesťanskou komunitu.

Bombové útoky přišly měsíc poté, co diecéze Kirkúk dostavěla nedaleko města první kostel od vstupu USA do Iráku v roce 2003. U kostela Tři fontány byla zcela výjimečně úřady povolena vnější instalace křížů na kopulích.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou