Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mladí dobrovolníci putují opět do Indie mezi nedotknutelné

Datum publikace8. 8. 2011, 15.36
TiskTisk

Patnáct dobrovolníků ze Slovenska a České republiky odletělo v sobotu 6. srpna na šest týdnů do Indie, aby pomáhali v jezuitské misijní stanici v indickém státě Karnátaka. Představený slovenských jezuitů P. Peter Bujko se s nimi setkal v pátek 5. srpna v Ivance pri Dunaji, aby jim na jejich misijní výpravu požehnal a podpořil je v jejich odvaze a odhodlanosti.

Praha: Dobrovolníci pocházejí z různých profesí a koutů Slovenska a České republiky. Tři z nich se už v minulosti aspoň jedné podobné výpravy zúčastnili. Je mezi nimi kromě dvou jezuitů i jeden diecézní kněz. Vydávají se mezi nejchudší z chudých, tzv. dality, nedotknutelné. Jde o nejnižší vrstvu obyvatelstva vytlačenou na okraj indické společnosti. Dobrovolníci budou v jezuitské misijní stanici v Manvi pokračovat ve stavbě dívčího internátu a zároveň vyučovat děti angličtinu v místní škole pojmenované po Františku Xaverském, nejslavnějším jezuitském misionáři všech dob.

Členové výpravy se také zúčastní zahájení stavby kostela pro chudé dality v Pannuru. Ti svou kapli ztratili během záplav v roku 2009. Jezuité nyní plánují vybudovat větší kostel. Nechtějí totiž, aby se jejich činnost omezovala jen na sociální službu a zlepšování životních podmínek, ale chtějí podpořit i rozvoji duchovního života tamějších obyvatel.

„Budeme pracovat manuálně, věnovat se dětem a dělat vše, o co nás jezuité v Manvi požádají,“ vysvětluje hlavní organizátor akce, slovenský jezuita Ladislav Šulík z Centra spirituality Loyola v Ivance pri Dunaji. Misijní stanice se prý již etablovala a rychle se rozvíjí. Šulík se však nevydává do Indie poprvé, vedl slovensko-českou výpravu už v roce 2008. „Jsem zvědavý, jaké překvapení nás zase čekají, ale na cestu se vydávám také s touhou se více snažit vidět Boha ve všech věcech, abych se mohl opět vrátit a věnovat plněji poslání, které mi provinciál svěřil,“ dodává. Slovenský jezuita se domnívá, že podobná cesta je pro dobrovolníky především příležitostí k životní změně: „Kdo ví, možná se skrývá v drobných věcech, možná zakusí něco většího. Ale věřím, že podobné zkušenosti člověku opravdu nabízejí možnost obnovit svůj život.“

 Misijní stanici v Manvi lze podpořit buď duchovně modlitbou, nebo i finančně zasláním peněžního daru na účet č. 5076811718/4000, variabilní symbol 10851.Více informací: www.jesuit.czwww.misiaindia.sk.

Jan Regner

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou