Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Unikátní projekt: spojení obcí s bývalým třebíčským kláštere

Datum publikace9. 8. 2011, 12.30
TiskTisk

Sedmdesát pět obcí na Vysočině a na jižní Moravě patřilo před devíti sty deseti lety k majetku třebíčského benediktinského kláštera. V rámci letošního benediktinského roku v Třebíči připravuje Západomoravská vysoká škola unikátní projekt, který má tyto obce znovu spojit a zdůraznit jejich historii.

Třebíč/Brno:  „V jednom z opisů Kosmovy kroniky z poloviny 12. století se objevila zpráva o založení třebíčského kláštera označovaná jako 'zakládací listina třebíčského kláštera'. Její součástí je soupis obcí, kterými byl klášter při svém vzniku obdařen. Naším cílem je tyto obce znovu spojit, připravit setkání starostů při benediktinské konferenci 15.-16. září, a také jim umožnit svoji obec na mezinárodní konferenci prezentovat. V rámci tohoto projektu vznikne autenticky reprodukovaná nástěnná mapa, na které budou vyznačené obce zmíněné v zakládací listině kláštera. Mapa bude působivým svědkem historického významu obcí,“ popisuje jeden z autorů nápadu Marek Matějek ze Západomoravské vysoké školy v Třebíči. A dodává, že přesné určení jednotlivých obcí a osad je dodnes obtížné stanovit, protože některá sídliště brzy zanikla a některé názvy byly zkomoleny opisováním.

Zakládací listina kláštera je důkazem existence obcí

Do projektu je zapojeno třicet osm obcí na Vysočině a jižní Moravě. Z původních sedmdesáti pěti obcí totiž některé už neexistují. „Plánovaná zářijová konference věnovaná právě benediktinům se stane příležitostí nejenom k tomu, abychom nahlédli do dávné historie, ale také k navázání nových kontaktů a posílení vazeb v našem regionu,“ zdůrazňuje kvestor vysoké školy Michal Blažek. Většina zmiňovaných obcí dokládá svoji historii právě díky zřizovací listině třebíčského kláštera. Ta je důkazem jejich staleté existence.

V těchto dnech autoři projektu navštěvují starosty obcí a představují jim své plány. „Věřím, že se nám podaří nápad zrealizovat a obnovit tak historickou síť obcí, které patřily k třebíčskému klášteru,“ říká Marek Matějek.

Zpracovala: Eva Fruhwirtová

Další informace:  Marek Matějek, garant konference,

e-mail: mmatejek@zmvs.cz, tel.: 606 03 39 34

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou