Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nepřecházejte nevšímavě kolem lidského utrpení, volá papež

Datum publikace19. 8. 2011, 22.59
TiskTisk

Hlavním bodem dnešního odpoledního programu Světových dnů mládeže byla křížová cesta papeže Benedikta XVI. s mladými opět na madridském náměstí Plaza de Cibeles.

Madrid: Papež se dnes odpoledne setkal se španělským premiérem José Luisem Rodríguezem Zapaterem. Po 19.00 hodině odjel z nunciatury, aby se stejně jako včera sešel s mladými na největším madridském náměstí - Plaza de Cibeles, tentokrát k modlitbě křížové cesty.

U každého ze čtrnácti zastavení zobrazujících utrpení Ježíše Krista byla předčítána rozjímání, která speciálně pro tuto příležitost připravily sestry sv. Kříže ze Sevilly. Kříž postupně ke každému zastavení přenášely  skupinky zastupující mladé lidi, kteří nějakým způsobem trpí, jsou vyčleněni na okraj společnosti nebo se nacházejí v obtížných situacích. Pro jednotlivá zastavení byla použita sousoší z různých částí Španělska.

Papež ve své promluvě na závěr křížové cesty vyzval mladé, aby nebyli lhostejní lidskému utrpení, ale zůstávali nablízku těm, kdo jsou méně obdařeni a nabídli jim to nejlepší: svoji schopnost milovat a soucítit. „Obraťme proto svůj zrak ke Kristu, přibitému na drsném kříži, a prosme jej, aby nás naučil pravé a tajemné moudrosti kříže, díky níž člověk žije. Kříž nebyl výsledkem neúspěchu, nýbrž způsobem, jak ukázat lásku, která přistupuje až k tomu nejbezmeznějšímu darování vlastního života.“

Papež dodal, že Kříž svou formou a svým významem představuje lásku Otce a Krista k lidem. V něm rozpoznáváme ikonu svrchované lásky, kde se učíme milovat to, co miluje Bůh a tak, jak On miluje.

Po ukončení křížové cesty odjel papež opět na apoštolskou nunciaturu.

Foto převzato.

 

Celá promluva Svatého otce je k dispozici v příloze.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou