Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež v Madridu: Mládí je časem hledání a setkání s pravdou

Datum publikace19. 8. 2011, 14.53
TiskTisk

Druhým dnem pokračuje návštěva Benedikta XVI. ve Španělsku. Dopoledne byla na programu oficiální návštěva papeže u krále Juana Carlose. V poledne se Svatý otec setkal s mladými řeholnicemi a posléze i s mladými univerzitními profesory.

Madrid: Dva tisíce mladých řeholnic z celého Španělska čekaly na Benedikta XVI. na nádvoří kláštera svatého Vavřince v Escorialu, asi 50 km od Madridu. Proslulá knihovna tohoto kláštera uchovává důležitá vydání Písma svatého i mnišských řeholí různých řádů.

Jménem přítomných řeholnic přivítala papeže sestra Belen, která se stará o nemocné. Ujistila Svatého otce, že se za něj modlí sestry z řádů kontemplativních i činných. Ve Španělsku žije celkem padesát tisíc řeholnic.

„Evangelní radikalita znamená „být zakořeněni v Kristu, stavět na Něm a být pevní ve víře“ (srov. Kol 2, 7, pozn.red.: motto letošních SDM), což v zasvěceném životě znamená jít ke kořenům lásky k Ježíši Kristu s nerozděleným srdcem a ničemu před touto láskou nedávat přednost. (…)Církev potřebuje vaši mladou věrnost, zakořeněnou a založenou v Kristu,“ řekl mladým řeholnicím papež.


Na prahu baziliky svatého Vavřince, která přiléhá ke klášteru, čekali Svatého otce otcové augustiniáni, kteří spravují jeden z nejslavnějších monumentů Španělska spravují, se starostou Escorialu a faráři přilehlých obcí. Uvnitř baziliky se papež setkal s mladými vyučujícími španělských univerzit. „Mládí je privilegovaným časem hledání a setkání s pravdou,“ zdůraznil při tomto setkání papež, sám bývalý univerzitní profesor. Upozornil na chybný předpoklad, že „poslání univerzitního pedagoga spočívá dnes výlučně ve formování kompetentních a schopných profesionálů, kteří budou přesně a stále uspokojovat poptávku trhu.“  Užitečnost a bezprostřední pragmatismus se nesmí stát hlavním kritériem. To vede od zneužívání vědy „až k politickému totalitarismu, který lze snadno zahlédnout tam, kde je eliminováno jakékoli kritérium, které by přesahovalo pouhý mocenský kalkul.“

Odpoledne má papež na progamu schůzku se španělským premiérem a večer se bude opět věnovat statisícům mladých, kteří se do Madridu sjeli z celého světa. Zúčastní se Křížové cesty, která povede ulicemi Madridu.

Foto převzato.

Promluvy papeže jsou v příloze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou