Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež při deštivé vigilii: Zažili jsme dobrodružství!

Datum publikace21. 8. 2011, 1.50
TiskTisk

Madrid zažil jeden ze dvou vrcholů 26.Světových dnů mládeže - vigílii s Benediktem XVI. na letecké základně Cuatro Vientos. Mladí se nenechali odradit ani silným deštěm a ještě silnějším větrem.

Madrid: Mladí se na letiště scházeli už odpoledne na předprogram. Samotná vigílie začala za soumraku krátce po půl deváté. Deset mladých přineslo na podium na svých ramenou čtyřmetrový kříž Světových dnů mládeže, který jim v jejich začátku v roce 1984 daroval blahoslavený Jan Pavel II., a ikonu Panny Marie Salus Populi Romani, rovněž dar polského papeže. Oba symboly na podium doprovodil světelný průvod. Po vztyčení kríže na podiu zazněla hymna letošních SDM 'Pevni ve víře'.

Poté co se papež s více než milionem mladých poutníků přivítal, přišlo na podium pět zástupců mládeže, aby mu položili několik otázek, které dnešní mládež zajímají: Kdo je doopravdy Kristus a jak odpovídá na lidské hledání? Jak vysvětlit, že Kristus nezapomíná na trpící? Jak žít svatě povolání k manželství? Jak být věrni svým ideálům a víře a přitom se nevzdálit společnosti?  A jedna nepokřtěná dívka se ptala, co má dělat, když se cítí přitahovaná Kristem, ale není si ještě jistá, zda chce být křesťanka?

Už během čtení evangelia, které následovalo po dotazech mladých, se zvedl silný vítr. V úvodu promluvy Benedikta XVI., když chtěl mladým odpovědět na to, co je tíží, vítr ještě zesílil a přidal se k němu déšť tak prudký, že papež promluvu nemohl dokončit. Asi dvacet minut trvající pauzu způsobenou počasím staticíce mladých, kteří se ze svých míst nehnuly, vyplnily zpěvem a skandováním 'Jsme papežova mládež!'
Když déšť a vítr zeslabil, že bylo možné pokračovat, poděkoval Svatý otec mladým za jejich radostnou vytrvalost: 'Vaše síla je silnější než déšt!'

Původní promluvu sice nedokončil, ale obrátil se k mladým krátkými pozdravy v několika jazycích. Následně se odebral do sakristie, aby se převlékl do liturgických rouch, ve kterých vedl eucharistickou adoraci. Třímetrové ostensorium s eucharistií - umělecký skvost přivezený z katedrály v Toledu - se na podium vynořilo z propadliště. Tichou adoraci doprovodilo jen Mozartovo Ave verum corpusTantum ergo. Na závěr Svatý otec zasvětil mladé Kristovu Srdci.

'Zažili jsme spolu dnes dobrodružství. Pevni ve víře jste odolali dešti. Děkuji vám. Odpočinte si. Dobrou noc,' rozloučil se s mladými papež. Zítra se s nimi na letišti Cuatro Vientos setká ještě jednou a to při dopolední bohoslužbě.

 

Foto převzato

 

Promluva papeže je v příloze.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou