Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež zpovídal mladé a slavil mši s bohoslovci

Datum publikace20. 8. 2011, 14.00
TiskTisk

Třetím dnem pokračuje papežova návštěva na Světových dnech mládeže (SDM) v Madridu. Dnes dopoledne papež zpovídal a pak předsedal v madridské katedrále mši svaté, které se účastnili bohoslovci z celého světa přítomní na SDM.

Madrid: Svatý otec vyjel před devátou hodinou z apoštolské nunciatury do nejrozsáhlejšího madridského parku Jardines del Buen Retiro, kde se již od 14. srpna koná tzv. Oslava odpuštění (Fiesta del Perdón). Mladí lidé zde mají možnost přistoupit ke svátosti smíření po celou dobu konání SDM, a to kdykoliv v průběhu dne. Hlavní třídu parku lemuje asi 200 zpovědnic, ve kterých zpovídají kněží z celého světa v různých jazycích.

Papež dnes dopoledne vyzpovídal tři mladé a poté odjel do madridské katedrály  Santa María La Real de la Almudena, aby zde mohl předsedat mši svaté pro tisíce seminaristů, kteří se na Světové dny mládeže do Madridu sjeli  ze všech koutů světa. Na začátku bohoslužby papeže pozdravil madridský arcibiskup, kardinál Antonio María Rouco Varela a zástupce bohoslovců, který papeži poděkoval, že společně s nimi slaví eucharistickou oběť.  

V homilii papež pobídl seminaristy, aby se dobře věnovali přípravě na své povolání a „byli apoštoly s Kristem a jako Kristus a abyste byli průvodci na cestě a služebníky lidí (…) Prožívejte tyto roky svojí formace v hluboké radosti, v postoji učenlivosti, v průzračnosti a radikální evangelní věrnosti, jakož i v laskavém vztahu k času a lidem, mezi nimiž žijete.“ dodal Svatý otec.

Před závěrečným požehnáním oznámil Svatý otec, že hodlá v nejbližší době prohlásit za Učitele církve španělského světce Jana z Avily, který žil v letech 1500 až 1569 a je považován za jednoho z největších kazatelů své doby.

Svatý otec také věnoval madridské katedrále vzácný dar - obětní kalich.

Papež dnes ještě poobědvá v rezidenci madridského arcibiskupa se španělskými kardinály, biskupy z madridské diecéze a papežským doprovodem. Večer ho čeká návštěva Nadace institutu sv. Josefa a vigilie s mladými na letišti Cuatro Vientos.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou