Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Lybijská církev stále doufá v mír

Datum publikace24. 8. 2011, 18.05
TiskTisk

Mons. Giovanni Martinelli, biskup Tripolisu, stále vybízí povstalce i Kaddáfího padající režim k mírovým jednáním. Podle Angela Del Bocy, italského odborníka na moderní Libyi, se chce Kaddáfí stát mučeníkem a bude bojovat až do konce.

Tripolis: Biskup libyjského hlavního města Mons. Giovanni Martinelli očekává silný odpor proti povstalcům a je i nadále přesvědčen, že k míru je nutný dialog, byť by k němu došlo až v poslední minutě. Jedině smír mezi rebely a Kaddáfím může přinést zemi mír. “Jiné řešení neexistuje. Vzdušné útoky NATO řešením nejsou.” Mons. Martinelli také pochybuje, že se rebelům podaří převzít vládu v hlavním městě. “Panuje zmatek, ale nemyslím si, že by Tripolis byl v rukou povstalců. Kaddáfího syn Saif al Islam působí sebevědomě a nadšeně, což znamená, že povstalci získali málo nebo vůbec nic,” soudí biskup.

Povstalci v neděli oznámili, že vstoupili do Tripolisu za jásání davů. Saif al Islam byl prý zatčen a obviněn před Mezinárodním trestním soudem a další dva Kaddáfího synové byli rovněž zatčeni. Přesto Saif al Islam včera prováděl novináře oblastí Tripolisu ovládanou Kaddáfím. “Myslím, že pro povstalce bude ještě složité v Tripolisu zvítězit. Narazí na tuhý odpor,” varuje biskup Martinelli.

Tuto obavu sdílí i italský historik a žurnalista Angelo Del Boca. “Kaddáfí je stále naživu a rozhodně neprchne. Chce se stát mučedníkem a bude se bránit až do konce,” uvedl. Připomněl také, že mnohá města jsou stále pod kontrolou zastánců režimu a že by mezi nimi a povstalci mohla  vypuknout válka do posledního muže, protože tisíce lidí stojících za Kaddáfím by s jeho pádem přišly o vše.

Někteří křesťané se společně s ostatními obyvateli stále snaží město opustit, ale kvůli střelbě se nelze pohybovat v ulicích. Ani ambasády už nejsou schopny pomoci obyvatelům při evakuaci. Katedrála v Tripolisu byla z bezpečnostních důvodů uzavřena. “Křesťané už teď mohou jen čekat,” uvedl Mons. Martinelli. “Neztrácím však naději,” říká. “Myslím, že smíření by stále mohlo na poslední chvíli přinést zemi mír. Bombami se problém nevyřeší. Doufám, že bude nalezena cesta dialogu.”

Těžko říct, kdy tato válka skončí. Je však jisté, že cílem zemí NATO a zejména Francie nebyla jen ochrana civilistů, ale i ropa,” tvrdí Del Boca. Možnou naději na opravdové změny v Libyi vidí v řadách exulantů a disidentů, kteří již plánují uspořádání svobodných demokratických voleb.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou