Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup a imám večeřeli se sirotky

Datum publikace25. 8. 2011, 15.30
TiskTisk

V neděli 22. srpna 2011 se Mons. Louis Sako, arcibiskup Kirkúku, a šejk Ahmed Mohammed Amin, imám místní mešity, společně zůčastnili iftáru se sirotky ve Středisku pro lidská práva.

Kirkúk: Iftár, první pokrm, kterým smí muslimové v měsíci ramadánu po setmění každého dne přerušit svůj půst, sdíleli arcibiskup Kirkúku a imám místní mešity v neděli 22. srpna 2011 společně s třiceti sirotky. Setkání částečně uvolnilo napětí mezi muslimy a křesťany, které každoročně během ramadánu narůstá a letos se nejzřetelněji projevilo bombovými útoky na kostely z 2. a 15. srpna.

Na závěr setkání zdůraznil Mons. Sako, že “tato hostina je nejsilnějším výrazem půstu,” neboť zve křesťany i muslimy k “pomoci bratrům a sestrám v nouzi a všechny přibližuje chudým, sirotkům a vdovám.” Setkání bylo významné zejména přítomností šejka Amina, který v jeho kontextu promluvil o “morálních hodnotách a základech obou náboženství.” Poté, co Mons. Sako předal sirotkům finanční dar “jako výraz podpory od jejich křesťanských bratří,” ocenil imám Amin “snahy bratrů křesťanů, kteří jsou vždy první připraveni pomoci.”

U příležitosti ramadánu zorganizovala diecéze Kirkúk několik společných iniciativ křesťanů a muslimů. Přesto došlo v srpnových dnech k útokům na kostely. První letošní ramadánový útok způsobil 2. srpna 15 těžkých zranění. 15. srpna následovala série útoků v deseti iráckých městech, která měla za následek 50 mrtvých a 160 zraněných. Bombové útoky na křesťany však způsobují ztráty i v řadách muslimů.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou