Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Madridští židé oceňují Světové dny mládeže

Datum publikace29. 8. 2011, 18.10
TiskTisk

Místopředseda židovské obce v Madridu David Hatchwell považuje 26. mezinárodní Světové dny mládeže za “dokonalý úspěch.” Kritika byla podle něj marginální a přehnaně medializovaná.

Madrid: V rozhovoru pro agenturu Zenit vyjádřil místopředseda madridské židovské obce David Hatchwell její podporu Světovým dnům mládeže. Hlavními důvody jeho podpory jsou jednak právo na vyznávání víry společně a jejího oživování formou setkávání, jednak blízkost hodnot, které křesťané a židé vyznávají.

Chápeme, co znamená být neuznáváni veřejností – sám to neustále zažívám,” řekl Hatchwell. “Vidět v ulicích Madridu různé mladé lidi, kteří jsou na první pohled velmi zdravě a pozitivně nabiti, bylo neuvěřitelné a velice potěšující. Dá se to hodnotit jedině kladně.” O kritice Světových dní mládeže prohlásil, že se jednalo “jen o několik incidentů s několika tisíci lidí, přičemž na druhé straně stály dva miliony. Naneštěstí média selhala, když neposkytovala kontextový rámec a podávala zprávy pouze o okrajových záležitostech. Trvám na tom, že Světové dny mládeže byly dokonalým úspěchem,” uvedl.

Společné hodnoty křesťanů a židů podle Hatchwella vyjádřil nejlépe papež Benedikt XVI. ve svých výzvách k mladým. “Papež vyzval mladé, aby byli odvážní ve svých přesvědčeních. Čelíme hlubokému etickému relativismu s tendencí zbavovat věci hodnot, na kterých pro mnohé stojí zásady výchovy a vzdělání. … Za další výrazný aspekt papežova poselství považuji výzvu, abychom se nepodřizovali tyranii jednotlivce. Řekl, že nějaké absolutní ‘já’ neexistuje a na místo něj je dnes třeba hledat společné duchovní hodnoty. … Tento apel přesahuje jednotlivá vyznání – není poselstvím jen křesťanským, nýbrž univerzálním,” uvedl Hatchwell a dodal, že “mladí židé z celého světa – z Ruska, Etiopie a Spojených států – mají také setkání, na kterých sdílí společné hodnoty a uvažují o životě, službě druhým a přijímání zodpovědností.”

Důraz na lidství a lidská práva je podle Petera Hatchwella oběma náboženstvím vlastní od jejich počátků. “Židovství se zrodilo jako první monoteistické náboženství v době, kdy neexistovalo ani univerzální právo na život. Kdo byl otrok, toto právo neměl, a konaly se i lidské oběti. Lidská práva jsou součástí DNA židovství, které utvářelo západní civilizaci stejnou měrou jako křesťanství.”


Světové dny mládeže problěhly letos od 15. do 21. srpna ve španělském Madridu a zůčastnilo se jich podle posledních odhadů 2,4 mil. mladých věřících. Další Světové dny proběhnou v roce 2013 v brazilském Rio de Janeiru.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou