Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán a luteráni chystají dokument o Reformaci

Datum publikace1. 9. 2011, 14.10
TiskTisk

Vatikán a Světová luteránská federace připravují u příležitosti 500. výročí Lutherových 95 tezí Společnou deklaraci o Reformaci.

Vatikán: Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch, oznámil přípravu společného prohlášení Svatého stolce a Světové luteránské federace o Reformaci v rozhovoru pro německou agenturu KNA. Kardinál Koch považuje za nezbytné “společné očištění paměti.” Dokument bude vydán u příležitosti 500. výročí Lutherových 95 tezí, jejichž předložením napadl bulu papeže Lva X. o prodeji odpustků.

Katolicko-luteránský dokument má podle Rádia Vatikán “analyzovat reformaci ve světle 2000 let křesťanství.” “Společné připomenutí si lutherovského výročí by se mohlo stát příležitostí k vzájemnému vyznání vin,” uvádí se ve zprávě.

Benedikt XVI. se i proto při své návštěvě Německa 22.-25. září zaměří právě na ekumenismus. Kardinál Koch uvedl, že ekumenické zaměření návštěvy Německa bylo papežovým osobním přáním. Svatý otec zde mimo jiné navštíví Erfurt, kde Luther vstoupil do kláštera a strávil část svých studií.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou