Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita se hlásí z Tripolisu a Benghazí

Datum publikace1. 9. 2011, 16.15
TiskTisk

Charita České republiky informovala ve středu 31. srpna 2011 o obnovení kontaktu s libyjskou charitou, které umožnilo získat aktuální informace o humanitární a bezpečnostní situaci v zemi.

Tripolis/Benghází: Přetrvávající a naopak více se rozvíjející krize v Libyi způsobuje znepokojení v politické i v humanitární oblasti. Po krátké odmlce bylo obnoveno spojení s Tripolisem a Benghází, které zprostředkovaly Caritas Libya, Caritas Italia a Caritas Middle East and North Africa.

Ředitel libyjské Charity, otec Allan, nás informoval, že ulicemi Tripolisu stále prochází ozbrojení lidé. S dalšími dvěma kněžími a Mezinárodní organizací pro migraci (OIM) pomáhá menším skupinkám obyvatel ze subsaharských oblastí vrátit se do jejich domovů. Více za současné situace dělat nelze. Kvůli bezpečnosti ani nevychází z františkánského kláštera, jehož obyvatelé se spoléhají na neveliké zásoby jídla a klášterní studnu, využívanou i lidmi z blízkého okolí.

Ve městě stále zůstává i čtrnáct sester ze společenství Matky Terezy a malých sester Charlese de Foucauld. Žádná z nich ani neuvažovala o možnost Libyi opustit. Pracují v nemocnicích, které jsou i přes naprostou přetíženost otevřené a v poslední době dostaly od ženevské pobočky Mezinárodního červeného kříže i 'dostatek' léků a lékařského materiálu. Okolo 1400 filipínských lékařů a zdravotních sester se rovněž rozhodlo Tripolis neopustit. V uplynulých několika měsících poskytli vůbec největší část zdravotní péče ve městě.

Pomoc charitních organizací bude nadále pokračovat. Po stabilizaci bezpečnostní situace v Libyi, bude vytvořen přesný souhrn kroků nutných k obnově obou měst i celé země včetně upřesnění materiální či finanční pomoci. Už nyní se rýsují prvotní plány. O dalším vývoji humanitární pomoci pro Libyi budeme nadále informovat.

 

Zpráva převzata z webu Charity ČR.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou