Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý stolec odpověděl Irsku

Datum publikace5. 9. 2011, 12.00
TiskTisk

Vatikán vydal v sobotu 3. září 2011 vyčerpávající reakci na zprávu vyšetřovací komise v irské diecézi Cloyne a na následné vyjádření irského premiéra Endy Kennyho. Třicetistránkový dokument vyjadřuje lítost nad postupem diecéze a odmítá nařčení irské vlády ze spoluviny Svatého stolce.

Vatikán: 'Svatý stolec rozumí hněvu, rozhořčení a pocitu zklamání, jaké zakusili Irové po zveřejnění zprávy o zneužívání v diecézi Cloyne,' prohlásil vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi SJ, během prezentace odpovědi na irskou zprávu a na výčitky, které tamní vláda v červenci adresovala Církvi. Svatý stolec vydal v sobotu 3. září 2011 třicetistránkový dokument, ve kterém reaguje jak na zprávu vyšetřovací komise v Cloyne (Cloyne Report), tak na kritické prohlášení premiéra a rezoluci parlamentu. V první řadě s lítostí konstatuje, že v diecézi Cloyne došlo k věcem, které se nikdy neměly stát. Jde jak o ublížení nezletilým, tak o vážná zanedbání ze strany tamního biskupa, kterým byl do loňského roku John Magee, někdejší osobní sekretář tří papežů: Pavla VI., Jana Pavla I. a Jana Pavla II. V dokumentu dnes předaném irským reprezentantům Svatý stolec přiznává, že biskup Magee a jeho generální vikář Denis O´Callaghan ignorovali normy vydané ve Vatikánu, irském episkopátu, ale i předpisy kanonického práva.

Navzdory výrazům pochopení pro rozhořčení irského národa Vatikán jednoznačně odmítá obvinění vyslovená na jeho adresu. Zdůrazňuje, že neexistuje sebemenší důkaz toho, že by se Svatý stolec pokoušel znesnadňovat pátrání ve věci mravnostních skandálů v irské církvi. Mnoho místa je věnováno dokumentu irského episkopátu z roku 1997, který postuloval rigorózní přístup k problému sexuálního zneužívání. Podle dublinské vlády normy obsažené v tomto dokumentu narazily na odpor ve Vatikánu. V dnes vydaném prohlášení Svatý stolec upozorňuje, že výhrady ze strany Kongregace pro klérus se týkaly pouze otázek shody některých norem s kodexem kanonického práva a povinnosti oznamovat policii veškerá podezření o těchto deliktech. Vatikán připomíná, že celá záležitost v té době vzbudila mnoho polemik a ukázalo se, že příslušné regulace chybí také v irském právu. V každém případě Svatý stolec zdůrazňuje, že nikdy neingeroval do vládních norem ani neusiloval o omezení spolupráce se státem v této záležitosti.

Vatikán vybízí, aby se hledělo na pozitivní kroky, které už byly v irské církvi učiněny a o nichž se s uznáním zmiňuje i Cloyne Report. Odpověď dnes předaná irskému velvyslanectví odkazuje také na list Benedikta XVI. irským katolíkům, který, jak čteme, je svědectvím papežovy péče a dobrých úmyslů vůči této zemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou