Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatého Václava ctili i na Bílé Rusi

Datum publikace7. 9. 2011, 17.00
TiskTisk

Svatováclavská úcta není rozhodně omezena pouze na České země. Důkazem toho je i nedávný objev obrazu svatého Václava v pravoslavném klášteře v běloruském Polocku.

'Byli jsme informováni o objevení fresky svatého Václava v Bělorusku. Všechny zprávy vyjadřovaly údiv nad tím, jak je to možné. A ono je to zákonité. Svatý Václav není pouhý český světec a jeho význam se neuzavřel do našich hranic,' komentoval zprávu o nalezení fresky pražský arcibiskup Dominik Duka a v této souvislosti připomněl, že první Václavův životopis nebyl napsán latinsky nýbrž staroslověnsky. 'Svatováclavská úcta nás takto spojuje s cyrilometodějskou tradicí,' uvedl dále Dominik Duka.

Fresku nalezenou v polockém klášteře datují odborníci do 12. století. Tým ruských a běloruských odborníků ji odkryl pod dvěma vrstvami maleb z 19. století ve Spaso-Preobraženském kostele, který je součástí nevelkého středověkého Spaso-Jevfrosinského ženského kláštera. Výjimečnost nálezu spočívá podle expertů v tom, že jde o jediné vyobrazení přemyslovského knížete v pravoslavných kostelech na území Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Současně s patronem české země svatým Václavem odhalili restaurátoři i portréty svatých Borise a Gleba, které označili za vůbec nejstarší vyobrazení těchto pravoslavných světců.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou