Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Křižanovští si připomínají 100. výročí narození P. Šímy

Datum publikace8. 9. 2011, 14.00
TiskTisk

Ve středu 14. září uplyne 100 let od narození dominikánského kněze Cyrila Šímy. Jeho působení si v Křižanově, kde dlouhá léta žil a je také pochován, připomene římskokatolická farnost a občanské sdružení Kulturní mosty v neděli 11. září 2011.

Křižanov je místem, odkud pocházela svatá Zdislava, a P. Cyril Šíma se spolu P. Ambrožem Svatošem OP zásadním způsobem podílel na šíření úcty k této české světici. Cyril Šíma zemřel v nemocnici v Novém Městě na Moravě 7. prosince 1984 ve věku 73 let. Pohřben byl do kněžského hrobu v Křižanově. „Ovlivnil významně život v naší obci, obnovil tradice zapomenuté a dal vzniknout novým. Navzdory nelehkým dobám dokázal, že životem lze jít s vírou a radostí a tuto šířit kolem sebe. Byl to také spisovatel, básník, fotograf, grafik a kreslíř…“ vysvětluje Petr Uhlíř z pořádajícího sdružení Kulturní mosty.

Oslavy jubilea proběhnou v neděli 11. září a v sobotu 18. září 2011. 11. září začnou mší svatou v 7.30 hodin ve farním kostele sv. Václava v Křižanově. Poté proběhne v prostorách vzdělávacího centra  sv. Zdislavy v Křižanově vernisáž výstavy „ Strom pozná se po ovoci “ a představení a křest knihy s názvem „O. Cyril Šíma OP, o životě a díle“ autora Petra Uhlíře. Odpoledne je na programu modlitba u hrobu P. Šímy a pěší pouť na Svatou Horu u Kadolce. V 18.30 hodin pak začne vzpomínkový večer s promítáním dochovaných snímků. V sobotu 17. září 2011 je možné se zúčastnit putování na hrad Pernštejn – ve stopách P. Cyrila Šímy. Vychází se od kašny u radnice v Křižanovně už v 5.45 hodin.

Podrobný program naleznete v příloze.

 

Foto převzato

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou