Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Drážďanech vystavují Rafaelovy Madony

Datum publikace9. 9. 2011, 14.30
TiskTisk

U příležitosti papežské návštěvy v Německu 22.-25. září 2011 probíhá od 6. září v Drážďanech výstava “Nebeský lesk” (Himmlischer Glanz). Vystavována jsou díla ze sbírek Vatikánského muzea a Státních uměleckých sbírek Německa. Benedikt XVI. se osobně přimluvil za zapůjčení Rafaelovy Madony z Foligna.

Drážďany: Výstava s podtitulem “Raphael, Dürer a Grünewald malují Madonu” je z mnoha důvodů skutečně výjimečná.“V Drážďanech je nám vůbec poprvé na několik měsíců dána příležitost obdivovat dvě Rafaelovy nejslavnější Madony na jedné společné výstavě,” uvedl kardinál Giovanni Lajolo, předseda Guvernorátu městského státu Vatikán k otevření výstavy. Od roku 1816, kdy byl vyňat z Vatikánských sbírek, nebyl obraz Madona z Foligna z Vatikánského muzea nikdy zapůjčen. K uvolnění obrazu z Vatikánského muzea byl také nutný souhlas papeže.

Madonu z Foligna namaloval Rafael v letech 1511-1512, krátce před Sixtinskou Madonou (1513-1514), která je známější. V Sixtinské Madoně se Marie představuje jako ‘zjevení’. Je velmi nehybná, přesto velmi živá – Mulier fortis, Virgo intemerata. Madona z Foligna představuje spíše vidění, které se vynořuje ze světla. Mariino držení těla je měkčí, je ženou plnou líbeznosti – Virgo sapiens, Mater amabilis. I kvůli tomuto zajímavému kontrastu se kardinál Lajolo a prof. Antonio Paolucci, ředitel Vatikánského muzea, rozhodli realizovat myšlenku generálního ředitele Národní umělecké sbírky v Drážďanech a konfrontovat nejdůležitější Rafaelovu malbu v Německu s její vatikánskou “sestrou” u příležitosti návštěvy Benedikta XVI. v jeho vlasti.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou