Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O české misionáře je ve světě zájem

Datum publikace13. 9. 2011, 18.20
TiskTisk

První zářijový týden zavítal do České republiky salesián P. Pawel Michalowski, misionář v Lesothu. V Salesiánské asociaci Dona Boska (SADBA) jednal o možnosti využít pomoci českých dobrovolníků z programu Adopce nablízko.

Praha: Během své návštěvy České republiky vyjádřil P. Pawel Michalowski přání, aby čeští dobrovolníci vyslaní v rámci program Adopce nablízko (Cagliero) pomáhali v salesiánské misii v Maseru. 'Setkal jsem se s prací českých dobrovolnic pro sestry salesiánky v Lesothu a Jihoafrické republice, a tak jsem si řekl, proč by nemohl přijet z Čech dobrovolník i k nám salesiánům,' říká P. Michalowský, který kromě jednání o dobrovolnících se Salesiánskou asociací Dona Boska absolvoval několik přednášek pro mladé lidi. Spolupráce s českými salesiány byla navázána v roce 2009, kdy se P. Michalowski setkal s českými salesiány P. Jaroslavem Vracovským, ředitelem SADBY, P. Jaroslavem Mikešem a Janou Švecovou, koordinátorkou programu Caliero - Adopce na blízko, při jejich pobytu v Africe.

P. Michalowski odešel na misie v roce 1997. Teologii vystudoval v Keni, pracoval s mladými v jihoafrickém Johannesburgu a nyní již pátým rokem působí v Lesothu. V současné době zakládá salesiánskou misii v hlavním městě Maseru. 'Staráme se o farnost, chceme se více zapojit do dění v místní křesťanské škole, zahájit činnost oratoře, věnovat se prevenci AIDS, vést mladé lidi k odpovědnému životu. Biskup nás dokonce žádá, abychom se věnovali mladým v celé diecézi,' vysvětluje P. Michalowski, který je zatím jediným salesiánem působícím v hlavním městě Maseru a dobrovolníci z Čech by pro něj byli nedocenitelnou pomocí. 'Dobrovolník nám může pomoci ve škole, v oratoři i dalších aktivitách. Hlavní je, aby byl s mladými lidmi, vychovával je a předával jim salesiánské charisma,' dodal.

Lesotho patří procentuelně k jedné ze zemí nejhůře postižených nákazou HIV. Odhaduje se, že téměř třetina dospělé populace státu je nakažena tímto virem a není neobvyklé, aby v jedné rodině zemřeli oba rodiče na AIDS. Salesiáni se snaží působit v oblasti prevence AIDS vzděláváním a výchovou mladých lidí k zodpovědnosti za vlastní život. V sousední Jihoafrické republice již několik let probíhá preventivní program 'Love matters' (Na lásce záleží). Jedná se o pětidenní program nejen pro mládež, kde se účastníci dozví informace o sexualitě, fungování lidského těla a životě v manželství. Cílem je výchova k úctě k sobě samému a odpovědnosti za svůj život. 'V salesiánském stylu získá mladý člověk informace i prostor a čas pro rozhodnutí, jak směřovat svůj život. Volbu musí učinit každý sám,' říká P. Michalowski. Program 'Love matters' je jednou z aktivit, kterou plánuje za pomoci českých dobrovolníků realizovat také v nové misii v Maseru.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou