Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den věnovaný kostelu v Dolních Chabrech

Datum publikace14. 9. 2011, 17.00
TiskTisk

V rámci Dnů evropského dědictví bude 17. září 2011 otevřen kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Praze - Dolních Chabrech. Cyklus přednášek o jeho historii, archeologii a unikátních románských freskách začíná v 10.00 a potrvá až do 17.00 hodin. Připraven je rovněž program pro děti.

Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech se ve spolupráci s proseckou farností u kostela sv. Václava postaralo o celodenní otevření dvou kulturních památek - kostela Stětí sv. Jana Křtitele (stojícího v těsném sousedství Bíleneckého náměstí) a blízkého Knorova statku, kde bude připraven bohatý kulturní program pro velké i malé návštěvníky.

V románském kostele Stětí sv. Jana Křtitele bude od 10.00 a 11.00 hodin přednášet prof. Jan Royt z Univerzity Karlovy o mariánské ikonografii středověkých maleb v apsidě stavby. PhDr. Zdeněk Dragoun se v odpoledních hodinách bude věnovat významu gotického nápisu z nároží kostela, který se mu v minulém roce podařilo spolu s dalšími odborníky částečně rozluštit. Průvodcem pozůstatků starších kostelů bude až do 17.00 hodin archeolog PhDr. Michal Tryml.

V barokním Knorově statku v sousedství kostela bude od 10.00 do 17.00 hodin otevřena výstava věnovaná románským dlaždicím a dalším osm set let starým archeologickým nálezům z kostela a jeho okolí. V interiéru statku bude rovněž příležitost nahlédnout do plánů projektu naučné stezky. Návštěvníci se zde např. dozvědí, proč je symbolem chaberské stezky mamut. Pro děti bude připravena řada soutěží nesoucích se v duchu doby ledové. Na nádvoří statku nebude chybět ani občerstvení a burčák.

Ve 12.00 hodin proběhne v prostorách Knorova statku prezentace nové publikace o kostele Stětí sv. Jana Křtitele, která vznikla díky Občanskému sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech. Autorem předmluvy k této publikaci je pražský arcibiskup Dominik Duka OP. Jednotlivé články pocházejí z pera renomovaných odborníků na historii, archeologii a dějiny umění. Patronkou knížky bude zpěvačka a herečka Zora Jandová, která se v 70. letech jako studentka zúčastnila archeologického výzkumu kostela.

Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech se svými aktivitami podílí na celkovém zlepšení stavu místních památek, především románského kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Již získanými granty a neustálou péčí ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským podstatně přispělo k renovaci kostela. Svými aktivitami, jako jsou přednášky, semináře, komentované prohlídky či další kulturní akce, ale také vydávání naučných publikací, se sdružení rovněž snaží přibližovat veřejnosti dlouhou a zajímavou historii Dolních Chaber. Více na www.osop-chabry.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou