Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den Charity se slaví 27. září

Datum publikace15. 9. 2011, 16.50
TiskTisk

Česká biskupská konference na svém 71. plenárním zasedání v lednu 2008 oficiálně vyhlásila den 27. září, kdy církev slaví památku sv. Vincence z Paula, jako Den charity. V tento den bude Charita pořádat společné aktivity, na kterých by více informovala veřejnost .

Nápad představit na den sv. Vincence z Paul (27. září), patrona charitních zařízení, široké veřejnosti nabídku charitních služeb se zrodil v roce 2004 na jižní Moravě. Různá zařízení a domovy otevřely své dveře pro veřejnost, po Brně jezdila historická tramvaj s propagačními letáčky.

Česká biskupská konference na svém 71. plenárním zasedání v lednu 2008 oficiálně vyhlásila den 27. září, kdy církev slaví památku sv. Vincence z Paula, jako Den charity. V tento den bude Charita pořádat společné aktivity, na kterých by více informovala veřejnost o své činnosti například prostřednictvím dne otevřených dveří ve svých zařízeních. Den Charity není spojen s žádnou finanční sbírkou.

Při příležitosti Dne Charity byla v roce 2008 poprvé udělena Cena Charity za mimořádné charitní dílo.

Vincenc z Paula (de Paul), kněz, který zasvětil život práci pro nejchudší. Za válek 1648-53 např. zorganizoval rozsáhlou pomoc pro zpustošené kraje - za pomoci tištěných letáků se zprávami o utrpení zbídačeného obyvatelstva shromáždil v Paříži finanční milodary. Za ně byly spěšně nakoupeny potraviny a šaty a pomocí misionářů rozdávány chudým v postižených oblastech. Vincenc založil řadu charitativní organizací - zejména Kongregaci dcer křasťanské lásky (s Louisou de Marillac, která byla později rovněž svatořečena) a Kongregace kněží misionářů (lazaristé).

(Tiskové oddělení Charity Česká republika)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou