Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Už za týden navštíví papež sousední Německo

Datum publikace15. 9. 2011, 17.45
TiskTisk

'Papež je velmi chápavý duchovní otec,' uvedl generální sekretář německé biskupské konference P. Hans Langendörfer v rozhovoru pro katolickou tiskovou agenturu KNA. P. Langendörfer koordinuje přípravy na papežskou návštěvu v Německu, která začíná přesně za týden.

Vatikán/Německo: Generální sekretář Německé biskupské konference v rozhovoru pro Kna připomněl předešlou návštěvu Benedikta XVI. v jeho rodné zemi. 'Během dvou návštěv v Kolíně a v Bavorsku oslovil a dojal mnoho Němců. Jeho jasná řeč, rozvážná teologie, jeho optimistický názor, že víra a rozumné myšlení se navzájem nevylučují, to vše vzbudilo velkou pozornost, ' zdůrazňuje P.Langendörfer.

Na mši svatou, kterou bude Benedikt XVI. sloužit na berlínském olympijském stadionu ve čtvrtek 22. září v podvečer, je přihlášeno už přes 70 tisíc lidí. Předseda německých biskupů při příležitosti návštěvy Svatého otce oznámil vznik 'Nadace Benedikt pro Východní Afriku'. Podpoří hladem sužované obyvatele Afrického rohu.

 

Program cesty Benedikta XVI. do Německa:

Ve čtvrtek 22. září v 10:30 přistane papežský speciál na berlínském mezinárodním letišti Tegel, kde také proběhne uvítací ceremoniál (11.15), po kterém Benedikt XVI. navštíví prezidenta Spolkové republiky Německo, Christiana Wulfa (12.50) v jeho prezidentském paláci a následně v sídle Katolické akademie se setká s německou kancléřkou, Angelou Merkelovou.
Odpoledne v 16.15 hodin papež promluví na půdě německého parlamentu. Potom se ještě v Reichstagu setká s představiteli židovské obce. V podvečer pak bude Svatý otec v 18.30 hodin slavit eucharistickou liturgii na berlínském olympijském stadionu.

V pátek 23. září dopoledne (9.00) se papež setká s muslimskou obcí a poté se vydá do Erfurtu (10.00). Tady se v augustiniánském konventu Benedikt XVI. setká s představiteli Německé evangelické církve (11.45)  a v přilehlém kostele pak (12.20) bude předsedat ekumenické bohoslužbě, po níž poobědvá v místním semináři.
Odpoledne se papež vydá do Etzelsbachu, kde ve Wallfahrtskapelle bude předsedat bohoslužbě mariánských nešpor. Po skončení bohoslužby se papež vrátí zpět do Erfurtu.

V sobotu 24. září v 9.00 hodin bude Benedikt XVI. na náměstí Domplatz v Erfurtu předsedat eucharistické liturgii. Po skončení mše svaté se papež ještě před polednem vydá do Freiburgu im Breisgau. Po příletu na letiště v Lahru pak na náměstí Münsterplatz pozdraví místní obyvatele (14.15).
Odpoledne pak Benedikt XVI. v místním semináři přijme bývalého německého kancléře Helmuta Kohla (16.50), načež se tamtéž setká s představiteli pravoslavných církví. Zdejší seminaristy pozdraví Svatý otec (17.45) v seminární kapli sv. Karla Boromejského a potom rovněž ve freiburgském semináři přijme představitele Ústřední rady německých katolíků (ZDK). Den vyvrcholí modlitební vigilií s mládeží (19.00) na prostranství tržiště ve Freiburgu.

Poslední den návštěvy, neděle 25. září, začne mší svatou, kterou bude Benedikt XVI. sloužit na turistickém letišti ve Freiburgu. Zde také pronese pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně. Potom papež ve zdejším semináři poobědvá s Německou biskupskou konferencí (12.45).
Odpoledne se tamtéž setká také se soudci Ústavního soudu Spolkové republiky Německo (16.20). V 17.00 hodin se uskuteční setkání s angažovanými katolíky v koncertní síni Konzerthaus ve Freiburgu. Rozloučení na letišti v Lahru proběhne v 18.45 hodin a návrat papeže do Říma je plánován na 21 hodinu.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou