Lupa
Obsah Obsah
Portál

Angela Merkel: Dialog překonává překážky

Datum publikace16. 9. 2011, 17.00
TiskTisk

Spolková kancléřka Německa Angela Merkel vyzdvihla 12. září 2011 v úvodu Mezinárodního dialogu náboženství a kultur v Mnichově společenský význam náboženství. Problémy naší doby si podle ní žádají ke svému řešení i sílu víry.

Mnichov: Německá spolková kancléřka promluvila v úvodu Mezinárodního dialogu náboženství a kultur před 1500 účastníky o společenském významu náboženství. Ve své řeči zdůraznila pozitivní roli náboženství pro jednotu a mír ve světě. “Oddělení církve a státu nás nesmí přimět zapomenout, že jako lidé můžeme bez víry rychle zpychnout,” varovala. Jak řekla, politika může jednotu podporovat, ale nemůže ji nařídit. Smysl pro společenství a soudržnost se rodí v mimopolitické sféře života, kde hrají církve důležitou roli.

Vzhledem k tomu, že i náboženství bývají trestuhodně zneužívána, je podle ní nepostradatelný mezináboženský dialog, o který právě Světové setkání pro mír usiluje. Toto setkání překonává hranice a podporuje smysl pro soudržnost mezi náboženstvími. Aplaus sklidil výrok spolkové kancléřky, že válka je matkou chudoby a mír otcem vývoje. “Potřebujeme sílu víry, abychom překonali problémy naší doby,” uzavřela Angela Merkelová.

Setkání Mezinárodní dialog náboženství a kultur s podtitulem “Určeni žít spolu”  předcházela společná mezináboženská modlitba v duchu modliteb započatých bl. papežem Janem Pavlem II. v roce 1986 v Assissi, kterou přítomní zástupci různých náboženství uctili památku obětí teroristických útoků z 11. září 2011 v den jejich desátého výročí.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou