Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den církevního školství připadá na dnešek

Datum publikace16. 9. 2011, 16.20
TiskTisk

Den církevních škol se každoročně slaví 16. září na svátek sv. Ludmily, vychovatelky svatého Václava patrona Českého národa. Církevní školy na začátku školního roku pořádají řadu akcí.

Svatá Ludmila pocházela z nevelkého kmene Pšovanů na Mělnicku. Její otec byl pohanem, ona přijala křest po svém sňatku s knížetem Bořivojem, který byl podle legendy pokřtěn na Moravě na přelomu let 869 - 870. Ludmila  v křesťanské víře, která tehdy ještě v české zemi nebyla příliš zakořeněna, vychovávala také svého vnuka Václava. Její ostatky spočívají v chrámu sv. Jiří na Pražském hradě.  

Studenti Biskupského gymnázia v Ostravě například Den církevního školství oslavili poutí ke kostelu sv. Cyrila a Metoděje na Radhošť. Na jeden z nejvýznamnějších vrcholů Beskyd se včera vydalo na tři sta studentů a zaměstanců gymnázia. Na vrcholu Radhoště poutníky čekal krátký program o životě sv. Cyrila a Metoděje od skupiny DAGA a v poledne byla sloužena poutní mše sv. celebrovaná generálním vikářem Mons. Martinem Davidem.

Královéhradecká diecéze zase při stejné příležitosti vyhlásila na neděli 18. září sbírku na potřeby církevního školství. Jího výtěžek  půjde na vzdělávací i duchovní programy škol, nákup moderních učebních pomůcek, opravy a modernizace školních budov a provoz školního autobusu.

Studenti a zaměstnanci Arcibiskupského gymnázia (AG) v Kroměříži si dva dny před svátkem sv. Ludmily ve středu 14. září 2011 připomněli obnovitele školy, arcibiskupa Františka Vaňáka. Právě toho dne totiž uplynulo 20 let od jeho smrti a gymnazisté se svými učiteli se proto vydali na Svatý Hostýn k arcibiskupovu hrobu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou