Lupa
Obsah Obsah
Portál

Třeboňští pištci představí svůj region ve Vatikánu

Datum publikace16. 9. 2011, 17.45
TiskTisk

Třeboňští pištci budou v úterý 18. října 2011 koncertovat na pozvání velvyslance při Svatém stolci Pavla Vošalíka v bazilice sv. Praxedy v Římě.

Třeboň:  Ve dnech 18. - 19. října se koná v Římě prezentace města Třeboně a Jihočeského kraje u Svatého stolce. Probíhá za pomoci velvyslance České republiky u Svatého stolce, pod záštitou diecézního biskupa, ministra kultury ČR, hejtmana Jihočeského kraje a starosty města Třeboně. Kulturu regionu ve Vatikánu představí Třeboňští pištci. V úterý 18. října budou koncertovat na pozvání velvyslance při Svatém stolci Pavla Vošalíka v bazilice sv. Praxedy v Římě.

Před svým odjezdem do Říma, ale uspořádají koncert také v Třeboni. 'Jsme rádi, že předpremiéra v třeboňském kostele umožní poslechnout si jejich program těm, kteří se do Říma nedostanou“  řekl o chystané akci třeboňský duchovní správce P. Hugo Josef Pitel. Koncert se bude konat v neděli 9. října od 16.00 v kostele Panny Marie Královny a sv. Jiljí v Třeboni.

Farnost poskytla prostory kostela pro koncert zdarma jako svůj příspěvek na zajištění nákladů koncertu ve Vatikánu. Na tento účel poputuje také veškerý výtěžek koncertu. „Velmi nás překvapil zájem o pouť do Říma, jejíž součástí bude nejen zmíněný koncert, ale také audience u Svatého otce Benedikta XVI. Myslím, že vystoupení Třeboňských pištců v našem kostele uvítají mnozí, kteří se z nejrůznějších důvodů na tak dalekou cestu nemohou vydat,“ uvedl Antonín Soukup, který za farnost pomáhá s organizací jak třeboňského koncertu, tak i cesty do Vatikánu. 

„Třeboňští pištci uvedou program shodný s programem, který chystají pro své římské vystoupení, tedy díla rodáka z Jindřichova Hradce – Adama Michny z Otradovic a dalších renesančních a barokních  mistrů,“ uvedl organizátor koncertu a hostující violoncellista souboru Pavel Barnáš.

Třeboňští pištci existují již od roku 1974. Soubor založili Milena a Václav Šimečkovi a za 37 let existence souboru jím prošlo více než 200 mladých flétnistů. Pištci hrají na všechny druhy zobcových fléten a v jejich repertoáru lze najít několik set skladeb renesanční a barokní hudby, lidové písničky, koledy, indiánské či irské písně i světové evergreeny. Vše v originálních úpravách pro zobcové flétny s doprovodem klavíru, violoncella, kytary, zvonkohry a bicích nástrojů. Třeboňští pištci vydali tři studiová a dvě živá alba, poslední v roce 2010.  

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou