Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve věku 85 let zemřel tovaryš Ježíšův P. Antonín Holas SJ

Datum publikace16. 9. 2011, 14.17
TiskTisk

Spolubratrům jezuitům, bratrům v kněžské službě, příbuzným a přátelům oznamujeme, že ve středu 14. září 2011 odpoledne odevzdal ve věku 85 let život svému Stvořiteli a Pánu v nemocnici Milosrdných bratří v Brně P. Antonín Holas SJ. S naším zesnulým se rozloučíme ve čtvrtek 22. září 2011 při mši svaté v 15 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě, po níž bude uložen na velehradském hřbitově.

Brno: P. Antonín Holas se narodil v roce 1926 v Moravském Písku, kde vychodil základní školu. V roce 1938 nastoupil do jezuitského gymnázia na Velehradě. Když bylo roku 1942 zavřeno, dokončil pátý rok gymnázia ve Strážnici a vrátil se na Velehrad, kde vstoupil do jezuitského řádu. V letech 1945-1950 dostudoval gymnázium a absolvoval tříleté studium filozofie v Brně. Po likvidaci klášterů 13. dubna 1950 byl pět měsíců v „centralizačním klášteře“ v Bohosudově, poté následovalo čtyřicet měsíců u PTP. Kněžské svěcení přijal tajně 30. července 1953. Když byly pracovní útvary PTP v roce 1953 zrušeny, pracoval nejprve u vojenských staveb, dále v podniku Svit v tehdejším Gottwaldově a nakonec v Lidovém družstvu kožešníků v Ostravě. Zde byl zatčen a po devíti měsících odsouzen na 13 let. Z vězení byl propuštěn na amnestii v roce 1962 a až do pražského jara 1968 pracoval ve svém rodišti v podniku KOVO  jako soustružník a skladník.

V letech 1968-1971 studoval teologii v Eegenhovenu v Belgii. Po návratu do Československa nesměl vykonávat kněžské povolání veřejně. V letech 1971-1976 byl vychovatelem v ústavu pro postiženou mládež v Žampachu. Od státních úřadů dostal nakonec povolení k výkonu duchovenské činnosti pro řeholnice, které byly v ústavu také zaměstnány. Pak pracoval v Kutné Hoře, nejdříve v podniku Rudné doly, potom u výrobce nábytku Interiér a nakonec jako průvodce v tamější kostnici. V roce 1983 konečně získal státní souhlas, nastoupil jako kaplan v Krnově, po dvou letech byl přeložen do Štěpánova u Olomouce, kde sloužil šest let, dále čtyři roky na Hostýně a znovu sedm let ve Štěpánově. V letech 2002-2011 působil v Českém Těšíně.

Ještě za totality napsal knihu Ježíš v evangeliu sv. Marka, která vyšla nejprve v samizdatu a poté i v Křesťanské akademii v Římě. V roce 2004 vyšla jeho kniha vzpomínek Mých prvých šedesát let v Tovaryšstvu Ježíšově. Otec  Antonín s oblibou rozesílal k pobavení spolubratří a přátel své humorné dopisy, smysl pro humor si zachoval do poslední chvíle. Byl věrohodným svědkem evangelia, člověkem lidským a vynalézavým. Rád se podělil o laskavý úsměv s každým, s kým se potkal.

 

Spolubratři z Tovaryšstva Ježíšova
a neteře Jarmila a Marta a synovec Bohuslav s rodinami

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou