Lupa
Obsah Obsah
Portál

Relikvie Jana Pavla II. v předvečer sv. Václava v Olomouci

Datum publikace21. 9. 2011, 15.40
TiskTisk

Při slavnostní bohoslužbě, které bude v úterý 27. září 2011 předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner, přivítají věřící v olomoucké katedrále sv. Václava ostatky bl. Jana Pavla II. Zároveň se připojí k výzvě pražského arcibiskupa Dominika Duky, aby se v tento večer všichni věřící spojili v modlitbě za český národ.

Olomouc: Mše svatá začne v předvečer slavnosti sv. Václava, v úterý 27. září, v 18.00 hodin. Při vstupním průvodu budou neseny ostatky nedávno blahoslaveného papeže Jana Pavla II., které katedrála získala. Na poděkování za jeho blahořečení bude směřovat i úmysl bohoslužby. Slavnostní bohoslužbě bude předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner, která k této příležitosti zve všechny věřící z blízkého okolí: „Přijďte uctít ostatky papeže, který naši diecézi dvakrát navštívil,“ řekl.

V závěru mše svaté se pak její účastníci připojí k modlitbě za národ a jeho příznivou budoucnost, kterou připravili organizátoři letošní Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. K této modlitbě, jejíž text je uveden níže, jsou vyzváni věřící celé naší země, ať už budou předvečer slavnosti trávit kdekoliv. „Tam, kde se nekoná večerní bohoslužba, pozvěte věřící ke krátkému připojení se do společenství modlitby za národ v jejich rodinách,“ vyzval duchovní správce olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který zároveň prosí, aby se k modlitbě přidal zpěv svatováclavského chorálu a státní hymna.

V den slavnosti 28. září bude mši svaté v olomoucké katedrále od 10.00 hodin předsedat světící biskup Josef Hrdlička. Odpoledne se zde bude od 12.00 do 17.15 hodin konat tichá adorace, zakončená společnou modlitbou, a v 18.00 hodin začnou v katedrále slavnostní zpívané nešpory.

 

Modlitba za národ

Bože, Otče nás všech,
děkujeme ti za Čechy, Moravu a Slezsko
– naši krásnou a úrodnou vlast.
Děkujeme ti, žes nám ji po staletí pomáhal chránit
proti nepřátelům vnějším i škůdcům vnitřním.
Prosíme tě, dej i nám dnes
potřebné vůdčí osobnosti všude, kde chybí.
Dej všem dětem otce, matku a spořádaný domov
a veď nás, abychom žili ve vzájemném porozumění
a každý na svém místě
po vzoru sv. knížete Václava
zodpovědně konali svůj úkol.
Staň se tak skrze Krista, našeho Pána.
Amen.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou