Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. se sešel s německými muslimy

Datum publikace23. 9. 2011, 12.46
TiskTisk

V pátek 23. září 2011 přijal papež Benedikt XVI. na berlínské nunciatuře zástupce německých muslimů. Přátelské setkání proběhlo na úvod druhého dne jeho pastorační cesty do Německa.

Berlín: Setkání zástupců muslimských komunit Německa s papežem Benediktem XVI. zahájil svým pozdravem prof. Mouhanada Khorchide, islámský teolog Vestfálské Wilhelms-Universität, který se s papežem setkal již v roce 2005 u příležitosti Světových dní mládeže v Kolíně nad Rýnem. “My muslimové a křesťané svými setkáními zdůrazňujeme, že věříme ve stejného Boha – Boha Abrahámova, Izákova, Jákobova a Izmaelova” . Upozornil také, že kvůli široké paletě představ o Bohu, která jsou i uvnitř těchto dvou náboženství, je nutné hledat správná kritéria, “abychom věděli, jestli vůbec mluvíme o Bohu a ne jen o jeho subjektivní nebo dokonce politické projekci.”

Benedikt XVI. poděkoval prof. Khorchidemu za slova přivítání a dodal, že setkání je pro něj důkazem, že němečtí katolíci a muslimové žijí v atmosféře vzájemné úcty a důvěry. Také ocenil odvahu muslimů vyznávat kolektivně svoji víru: “Mnoho muslimů přikládá náboženskému rozměru života velký význam, což je ve společnosti, která inklinuje k vytěsňování tohoto aspektu na svůj okraj či při nejlepším do oblasti osobního rozhodnutí, někdy chápáno jako provokace.”(..)“Katolická církev se rozhodně zasazuje o to, aby se veřejnému rozměru náboženské příslušnosti dostalo náležitého uznání.” Podle papeže může být spolupráce věřících z různých náboženství pro společnost prospěšná. “Jako lidé víry můžeme vycházet ze svých přesvědčení a vydávat svědecví v mnoha rozhodujících oblastech společenského života. Mám nyní na mysli například ochranu rodiny založené na manželství, úctu k životu v každé fázi jeho přirozeného průběhu nebo prosazování větší sociální spravedlnosti.” Benedikt XVI. připomenul, že k duchu této spolupráce může přispět i nadcházející již 25. modlitební setkání za mír, které proběhne letos 27. října v italskám Assisi,  iniciované bl. papežem Janem Pavlem II.

Po setkání s muslimy odcestoval Benedikt XVI. do Erfurtu, aby se setkal se zástupci Evangelické církve v Německu.

Foto převzato

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou