Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev v západním světě čelí krizi víry, říká papež

Datum publikace24. 9. 2011, 22.40
TiskTisk

V sobotu v podvečer se Svatý otec pozdravil s bohoslovci, poté se setkal s představiteli Ústřední rady německých katolíků (ZdK) a společně s mladými se účastnil modlitební vigilie na výstavišti, která byla posledním bodem jeho sobotního programu ve Freiburgu.

Freiburg: Ve freiburské seminární kapli zasvěcené sv. Karlu Boromejskému se Svatý otec setkal asi s šedesáti seminaristy z místního semináře. Nejprve se společně s nimi zúčastnil adorace před Nejsvětější svátostí a pak se s každým z nich osobně pozdravil.

Ve freiburském semináři se odehrávalo i následující setkání s představiteli Ústřední rady německých katolíků (ZdK), za kterou papeže pozdravil její předseda Alois Glück. Papež ve své promluvě nejprve poděkoval ZdK za to, že prezentuje zájmy katolíků ve sféře veřejného života a dává podnět k apoštolátu církve a katolíků ve společnosti. Poté se zabýval hodnocením stavu německé společnosti, která je podle papeže zcela jistě dobrým příkladem efektivity a prosperity, ale na druhé straně je v ní „mnoho chudoby v mezilidských vztazích a v náboženské sféře“. Svatý otec také hovořil o relativismu, který proniká do každé oblasti života, stále více ovlivňuje společnost a vztahy mezi lidmi. Dodal, že mnoha lidem chybí zkušenost s Boží dobrotou a nenachází žádný kontaktní bod s tradičními církvemi. „Církev v Německu je výborně organizovaná, ale je za tou vší strukturou také odpovídající duchovní síla, síla víry v živého Boha? Musíme upřímně přiznat, že máme více než dostačující strukturu ale nedostačujícího Ducha. Dodal bych: skutečná krize, které čelí církev v západním světě, je krize víry.“ řekl papež a zároveň poukázal na závažnost situace a nutnost reflexe.

Po 19.00 hodině přijel Benedikt XVI. na výstaviště ve Freiburgu, aby se účastnil modlitební vigilie spolu s mladými lidmi z různých německých diecézí. Bohoslužbu slova zahájil freiburgský arcibiskup Mons. Robert Zollitsch, předseda Německé biskupské konference. Devět zástupců mládeže pak předneslo svá svědectví o vztahu k Bohu, Kristu a víře. Po úryvku z Matoušova evangelia následovala papežova promluva, ve které se věnoval především verši 'Vy jste světlo světa.' (Mt 5,14).  Papež povzbudil mladé, aby se stali 'světlem světa' a šířili dál svoji víru. 'Mějte odvahu stát se nadšenými světci, jejichž oči a srdce ozáří Kristova láska, a budou tak do světa přinášet světlo.' dodal Svatý otec.

Zítra bude papež sloužit bohoslužbu na letišti ve Freiburgu, která by měla být vyvrcholením jeho cesty do SRN.

 

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou