Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež ukončil apoštolskou cestu v SRN

Datum publikace25. 9. 2011, 21.30
TiskTisk

V poslední části apoštolské cesty v Německu se Benedikt XVI. setkal se soudci Ústavního soudu Spolkové republiky Německo a s angažovanými katolíky. Papež se se svým rodným Německem rozloučil na letišti v Lahru a pak odletěl papežským speciálem zpět do Říma.

Freiburg/Lahr: Papež měl v poslední den návštěvy rodného Německa naplánována ještě dvě odpolední setkání. V 16.20 se opět v prostorách freiburského semináře pozdravil se soudci Ústavního soudu Spolkové republiky Německo. V 17.00 hodin ho v koncertní síni ve Freiburgu čekalo setkání s katolíky pocházejícími z celého Německa, kteří se angažují  v církvi a ve všech sférách společnosti. Papež přítomným ve své promluvě poděkoval za jejich nasazení při reprezentování církve a jejího poslání, což není vždy jednoduché. Citoval mimo jiné i bl. Matku Terezu, která na otázku, co by se mělo v církvi změnit, odpověděla: ty a já. Z této odpovědi je jasné, že církev netvoří jen ti ostatní, papež či biskupové, ale všichni pokřtění. A také z ní vyplývá, že každý křesťan a společenství věřících jsou neustále povoláni ke změně. „A jak by taková změna měla vypadat v praxi?“ ptá se papež. „Pokud jde o církev, základním motivem ke změně je apoštolské poslání učedníků a církev sama. Jinými slovy církev se musí stále znovu věnovat svému poslání.“ odpovídá Svatý otec.  

V 18.45 se na letišti v Lahru konal oficiální ceremoniál rozloučení, kterého se účastnil i prezident SRN Christian Wulf a další zástupci veřejného i církevního života. Papež poděkoval za pohostinnost prezidentovi, biskupům a všem, kteří se podíleli na organizaci této čtyřdenní návštěvy v papežově  rodné zemi. Katolickou církev v Německu povzbudil na závěr slovy:  „Doporučuji církvi v Německu pokračovat s rozhodnou důvěrou na cestě víry, která přivádí  lidi zpět ke kořenům, do nitra Kristovy Dobré zprávy. Budou to malá společenství věřících – a ta už existují – jejichž nadšení se rozšíří do pluralistické společnosti a přivede i další zvídavé, aby hledali světlo, které dává život v hojnosti.“

Krátce po 19.00 hodině se papežský speciál vydal na cestu zpět do Říma, kam papež přiletí před devátou hodinou.

 

Foto převzato.

.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou