Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Před 100 lety se narodila služebnice Boží Eliška Pretschnero

Datum publikace26. 9. 2011, 19.02
TiskTisk

Služebnice Boží S. M. Eliška Pretschnerová OSF se narodila 26. září 1911 v Nových Zámcích na Nymbursku. V současnosti je jedinou kandidátkou blahořečení za královéhradeckou diecézi.

Křestním jménem Anna Pretschnerová se narodila v roce 1911 v Nových Zámcích v Čechách, otec byl lesníkem, měla čtyři sourozence. Vystudovala s výborným prospěchem učitelský ústav Kongregace Školských sester sv. Františka v Chrudimi. Potom byla přijata do noviciátu této Kongregace v Praze-Břevnově. Při obláčce přijala řeholní jméno Eliška. V roce 1932 složila řeholní sliby. Po doplnění maturity na řádovém gymnáziu v Praze studovala (s válečným přerušením) matematiku a fyziku na Univerzitě Karlově. Během války vyučovala náboženství na okraji Prahy, po válce vyučovala matematiku a fyziku na gymnáziu Kongregace v Praze-Vinohradech až do jeho zrušení v roce 1948. V této době byla pověřena také úkolem ve vlastním řeholním společenství jako magistra novicek. V následujících těžkých letech, především při soustřeďování sester, jejich internaci a dalších tvrdých likvidačních opatřeních komunistické vlády, byla sestra Eliška pro všechny sestry příkladem svou prostou a neokázalou statečností. Byla vždy tam, kde byla situace nejtěžší. Otevřené srdce, citlivý přístup, pohotovost pustit se do neobtížnější práce byly velkou podporou vyšším představeným a všem sestrám dodávaly pocit bezpečí. Spolu s jinými sestrami působila v nemocnici v Podbořanech a pak v sociálních ústavech ve Slatiňanech a Budeničkách u Slaného. V roce 1954 byla jmenována provinciální představenou. V roce 1969 se dostala na zvláštní povolení do Říma, do sídla generální správy, rovněž tak na mimořádnou generální kapitulu v témže roce do Merana, kam byla vyslána ještě s dalšími delegátkami provincie. V roce 1970 byla na řádné generální kapitule zvolena generální představenou celé Kongregace. Sestry z ostatních provincií, i když sestru Elišku většinou neznaly, vycítily osobnost. Zasloužila se o vypracování nových konstitucí, v souladu s 2. vatikánským koncilem a s obnovenou formulací řádového charismatu. Ve funkci generální představené zůstala sestra Eliška po opětovném zvolení až do roku 1983, kdy se vrátila do vlasti. Zemřela 4. května 1993 v Charitním domově v Hoješíně. Je pohřbena na hřbitově ve Slatiňanech.

Proces blahořečení Elišky Pretschnerové na diecézní úrovni zahájil v roce 2001 královéhradecký biskup Dominik Duka OP. Postulátorem procesu byl nejprve Mons. prof. Karel Vrána (2001-2004), po jeho úmrtí je jím P. Josef Koláček SJ (2005-nyní). Věřícím je předložena k soukromé pobožnosti modlitba za vyslyšení ke služebnici Boží Elišce Pretschnerové. Uznání zázraku na přímluvu člověka zesnulého v pověsti svatosti je jednou z podmínek pro jeho blahořečení (beatifikace).

'Co na ní bylo hned čitelné, byla její upřímná a opravdová radost, nehraná a živá pokora. Měla úžasný optimismus, když hovořila, bylo zřejmé, že mluví z víry, z toho, co má promodlené. Nevyznačovala se nějakými výraznými heroickými činy, ale svou opravdovostí a přesvědčivostí', zavzpomínal na Elišku Pretschnerovou P. Dr. Jan Bárta, delegovaný soudce tohoto případu. K současnému stavu beatifikační kauzy poznamenal: 'Byly zaznamenány potřebné výpovědi a dokumentace byla předána do Říma. Proces je nyní pozastaven, je třeba dopracovat některé doplňky a dotazy Kongregace pro kauzy svatých a také čekat ve frontě podobných záležitostí.'

Více informací na stránkách Kongregace: http://www.sestry-osf.cz/eliska.htm

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou