Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do Staré Boleslavi dorazila relikvie svatého Václava

Datum publikace27. 9. 2011, 23.50
TiskTisk

Za doprovodu členů Hradní stráže dorazila v předvečer Národní svatováclavské pouti přesně v 19.50 hodin do Staré Boleslavi lebka knížete svatého Václava.

Stará Boleslav: Stovky lidí zaplnily dnes 27. září 2011 krátce před 20.00 hodinou prostor před bazilikou svatého Václava ve Staré Boleslavi, aby si tu na vlastní oči prohlédly lebku přemyslovského knížete. Tu také, tak jako každý rok, přivezla za doprovodu chrámových zvonů speciální motocyklová jednotka Hradní stráže. Krátce před tím dorazil do Staré Boleslavi i pražský arcibiskup Dominik Duka, který pak vedl Modlitbu za národ – novinku letošních svatováclavských oslav.

Modlitba za národ propojila právě v tomto čase mnoho farností v České republice. Připojili se k ní také věřící v olomoucké katedrále. Ta je zasvěcena právě patronovi českého národa, nicméně návštěvníky sem přilákala ještě jedna událost: ve vstupním průvodu ke mši svaté  byly totiž do katedrály přineseny ostatky bl. Jana Pavla II. Jde o dar krakovského arcibiskupa, věnovaný místu, které polský papež navštívil v roce 1995. Ostatky představuje kousek látky z oděvu Jana Pavla II., potřísněný několika kapkami jeho krve. Ta byla Svatému otci odebrána za jeho života jako zásoba pro případ transfůze.
Na papežův pobyt v srdci olomoucké arcidiecéze zavzpomínal ve své homilii hlavní celebrant mše svaté, arcibiskup Jan Graubner. 'Zůstal v našich vzpomínkách a nyní tu s námi bude i skrze své ostatky. Ještě důležitější je ale to, že je s námi jako přímluvce v nebi,' uvedl olomoucký arcibiskup. Připomenul též jedno ze zastavení olomoucké cesty Jana Pavla II., setkání s mládeží na Svatém Kopečku. 'Jan Pavel II. cílevědomě budoval civilizaci lásky, tedy Boží království, které jediné může dát štěstí lidstvu,' uvedl arcibiskup Graubner a dodal: 'Bůh učinil zázraky, aby potvrdil cestu Jana Pavla a ukázal, že svatí nejsou jen lidé dávných staletí. Na nás teď je, abychom využili toho, že jsme se osobně potkali se světcem, a žili podle jeho přikladu,' uzavřel arcibiskup Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou