Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Muslimsko-křesťanský summit o Sýrii proběhl v Bejrútu

Datum publikace27. 9. 2011, 18.15
TiskTisk

Křesťanští a muslimští zástupci se v pondělí 26. září 2011 sešli v sídle velkého muftího Libanonu, aby diskutovali o situaci v sousední zemi a o politických a společenských výhledech.

Bejrút: V době potlačování občanských protestů na mnoha místech Sýrie, které má často za následek zatýkání a smrt protestujících, se za účelem reflexe této situace konalo v Libanonu náboženské setkání křesťanů a muslimů. V pohostinné atmosféře se zde sešli zástupci různých denominací, včetně velkého muftího Syrské arabské republiky, Dr. Ahmada Hassouna a patriarchy melchitské řeckokatolické církve Gregoria III., kteří přicestovali ze syrského Damašku. Setkání se konalo v sídle velkého muftího Libanonu, šejka Mohammeda Rašída Qabbaniho.

Tato iniciativa je odpovědí na domněnky, že změna syrského režimu ve prospěch islamistického vedení by mohla vážně ohrozit přítomnost křesťanů v Sýrii a na Blízkém Východě. Proti této hrozbě se již vyslovilo mnoho muslimských představitelů, včetně rektora univerzity Al-Azhar v Káhiře, který je nejvyšší světovou autoritou sunnitského islámu. Své první setkání od událostí 15. března chystají také čelní katoličtí představitelé Sýrie, aby k situaci zaujali jednotné stanovisko. Katoličtí biskupové v Sýrii, kteří se k věci vyjádřili, se doposud většinou stavěli na stranu vlády, ačkoliv někteří zároveň vybídli ke zvážení požadavků protestujících.

Shromáždění bude muset vzít v potaz instrukci Svatého stolce, která požaduje důraznější “rozlišování” a podtrhuje povinnost církve zasazovat se o lidskou důstojnost, rovnoprávnost občanů včetně rovnoprávnosti mezi muži a ženami, úctu k principům svobody, oddělení státu a církve, odmítání násilí, atd., aniž by upřednostňovala jakékoliv politické strany.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou