Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Olomouci začíná festival Film ve znamení ryby

Datum publikace29. 9. 2011, 16.30
TiskTisk

Festival duchovního filmu „Film ve znamení ryby“, který se koná ve dnech 29. září – 2. října 2011 v Olomouci, tradičně nabízí výběr toho nejlepšího z filmového umění. Záštitu nad letošním, již desátým ročníkem převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, pravoslavný arcibiskup olomoucko-brněnský Simeon, předseda Ekumenické rady církví v ČR Joel Ruml a olomoucký primátor Martin Novotný.

Olomouc: V programu letošního festivalu je například vítězný snímek z MFF v Cannes Strom života od filmové legendy Terrence Malicka nebo třeba Melancholia nonkonformního Larse von Triera. Britský režisér Michael Whyte přijede z Londýna na olomoucký festival představit celovečerní dokumentární film No Greater Love.

S filmovou legendou, režisérkou polského původu Agnieszkou Hollandovou, se návštěvníci festivalu mohou setkat v neděli. Tento den bude téměř výhradně věnován významným dílům režisérky, která zazářila již na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let jako souputnice A. Wajdy či K. Zanussiho v polském „Kině morálního neklidu“ a o něco později sklidila světové uznání za film Evropa, Evropa, kterým bude festival končit v neděli 2. října večer.

Osmdesát dopisů Václava Kadrnky naznačuje nový směr na českém filmovém poli. Jedná se o upřímnou a intenzivní autorovu výpověď a pokud diváci v sobotu večer navštíví kino Metropol, setkají se jak s režisérem filmu, tak se scénáristou Jiřím Soukupem.

Festival nabízí řadu českých i světových premiér dokumentárních filmů. S čerstvě dokončeným hodinovým dokumentem Solo přijede režisér Přemysl Havlík. Z Maďarska přiveze svůj nový film Noční jas pozoruhodný dokumentarista Sándor Mohi. Další filmové novinky přijedou se svými autory z Polska a Slovenska. Pavel Kolaja – vítěz loňského Finále Plzeň za dokumentární film Krajina osudu – uvede v sobotu odpoledne v předpremiéře svůj nový film Zvony nad Tbilisi.

Festivalový program myslí i na děti – a tak se rodiny s dětmi mohou v neděli odpoledne vypravit do Tajemné zahrady, amerického filmu Agnieszky Hollandové.

Pozoruhodná a duchovně mnohovrstevnatá díla evropské kinematografie sklízejí ceny na velkých evropských festivalech. Do Olomouce se dostanou filmy se zlatými palmami, medvědy a dalšími symboly filmové slávy, ale také originální autorské dokumenty, které diváci mají šanci vidět v Čechách právě jen na festivalu, který výběr filmů směřuje k hlubším duchovním hodnotám a odkazům evropské kultury. A nejlepší nakonec – vstup na celý festivalový program je tradičně zdarma.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou