Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI.: Cesta po Německu byla slavností víry

Datum publikace30. 9. 2011, 17.49
TiskTisk

Na pravidelné středeční generální audienci 28. září 2011 zhodnotil papež Benedikt XVI. svou pastorační cestu do Německa 22.-25. září 2011. Označil ji za “velkou slavnost víry.”

Vatikán: Papež Benedikt XVI. ve středu 28. září 2011, jak je na první generální audienci po papežské cestě zvykem, zhodnotil pastorační návštěvu Německa. Vyjádřil radost nad nadšeným přijetím, kterého se mu dostalo. “Procestoval jsem Německo od severu na jih a od východu na západ: z hlavního města Berlína do Erfurtu, poté do Eichsfeldu a nakonec do Freiburgu nedaleko hranice mezi Francií a Švýcarskem,” popsal papež na úvod svou cestu.

Poděkoval pak znovu zejména za pozvání spolkového parlamentu a historickou příležitost promluvit jako papež k poslancům své vlasti. “Při té příležitosti jsem si přál vyložit základy práva a svobodného právního státu, tedy normy každého zákona, které Stvořitel vepsal do samotného bytí svého stvoření,” shrnul svou řeč k německému parlamentu, která sklidila od poslanců potlesk ve stoje.

Další skutečností své cesty, kterou vyzdvihl, byl její ekumenický akcent, který byl nejzřetelnější v Durynsku. “Durynsko obzvlášť, je zemí protestantské reformace. Proto jsem si od začátku velice přál dát této návštěvě převážně ekumenický rozměr a velice jsem toužil po ekumenickém setkání v Erfurtu,” uvedl Benedikt XVI.

Za dojemné označil papež nešpory na mariánském poutním místě Etzelbach v Eichsfeldu. “Od svého mládí jsem tolik slýchával o Eichsfeldu, který vždy zůstal katolickým navzdory nepřízni dějinných situací, a často jsem slýchával, jak Eichsfelďané čelili nacismu a komunismu,” vzpomínal Svatý otec, který Eichsfelďanům při nešporách před poutním kostelem Panny Marie Bolestné poděkoval za statečné svědectví víry.

Největší naději na pokračování tradice víry v jeho vlasti dodali Benediktu XVI. mladí na freiburském letišti. “S potěšením jsem shledal, že víra v mé vlasti má mladou tvář, je živá a má budoucnost,” uvedl. “Je pravdou, že ‘Kde je Bůh, tam je budoucnost,’” uzavřel Svatý otec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou