Lupa
Obsah Obsah
Portál

Generální sekretář ČBK navštívil Konferenci biskupů Slovensk

Datum publikace30. 9. 2011, 17.40
TiskTisk

O možnosti setkávání zástupců Konference biskupů Slovenska (KBS) a České biskupské konference (ČBK), jejich stálých rad, jeho obsahu a dalších tématech dnes v Bratislavě hovořili generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub s výkonným sekretářem KBS ThLic. Antonem Ziolkovským. Termín společného zasedání zatím není známý. Mons. Tomáš Holub však věří, že se uskuteční příští rok.

Bratislava: “Jsem tu v rámci seznamování se s okolními biskupskými konferencemi, protože jsem byl 1. července zvolený novým sekretářem ČBK. Po dohodě s předsedou ČBK, arcibiskupem Dominikem Dukou, jsme požádali jednotlivé sousední biskupské konference, zda by bylo možné, abych navštívil jejich sídla a hovořil o spolupráci, vzájemné možnosti pomoci, a tak, kam přijet dřív než na Slovensko?” řekl Tiskovému středisku KBS Mons. Holub. Dodal, že ho ještě čeká návštěva Německa, Rakouska a Polska.

ČBK a KBS v současné době spojují mnohé společné programy. Hlavním je příprava oslav blížícího se 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na naše území v roce 2013. Tomuto tématu se věnovali už na začátku srpna na společném setkání v Praze předseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský a předseda ČBK Mons. Dominik Duka. Diskuzi o tomto tématu nevynechali ani sekretáři obou konferencí.

Mons. Holub ocenil současnou spolupráci mezi biskupskými konferencemi. “Je to určitě setkání přátel, kteří se znají z minulosti,” uvedl. Zároveň řekl, že kvůli interním tématům, které obě konference musí ve svých zemích řešit, “jako by nezbýval dech k setkávání se.” “Myslím, že je třeba tento dech znovu nabrat,” uvedl. Mezi česká témata zařadil především debatu o částečném narovnání vztahů mezi státem a církví a otázku katechezí.

Generální sekretář ČBK vidí další možnost spolupráce například ve vzájemné výměně zkušeností obou zemí se správou majetku. O tomto tématu také diskutoval s výkonným sekretářem KBS. Další možností je například společné vystupování vůči různým ekonomickým subjektům. “Zdůraznil bych ale především spolupráci na tématech, která se týkají velkých otázek nové evangelizace. To vidím jako hlavní téma,” uvedl.

Mons. Tomáš Holub navštívil kromě sídla KBS také bratislavskou katedrálu sv. Martina. Večer od 19.00 hodin vystoupí v kostele sv. Štefana v Bratislavě s přednáškou na téma – Pokání a naše úhybné manévry.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou