Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Trnavě si připomenou 5 let od smrti biskupa Pavla Hnilici

Datum publikace3. 10. 2011, 17.45
TiskTisk

V sobotu 8. října 2011 si slovenská církev v katedrále sv. Jana Křtitele v Trnavě mší svatou v 11.30 hodin připomene 5. výročí úmrtí otca biskupa Pavla M. Hnilicu SJ, který byl hlasem „umlčení Církve“.

Bratislava (SK): Pavel Maria Hnilica se narodil 30.března 1921 v Uňatíně. K jezuitům vstoupil roku 1941. Noviciát absolvoval v Ružomberoku. Tajné kněžské svěcení z rukou biskupa Pobožného přijal roku 1950 a biskupské o rok později.

V roce 1952 odešel do Říma, kde studoval na Papežské gregoriánské univerzitě. Mezi prvními vypracoval zprávu o náboženské situaci na Slovensku, která byla poté přeložena do devíti jazyků. Během 2. vatikánského koncilu byl nejprve poradcem a když papež Pavel VI. zveřejnil jeho biskupskou hodnost (17.5.1964), účastnil se zasedání jako jeden z koncilních otců.

Vykonával rozličné aktivity, mezi které patřila např. pomoc Matce Tereze při zakládání kláštera misionářek lásky v Římě (1968) a roku 1991 také na Slovensku. Byl apoštolem fatimského odkazu. Šířil úctu k Neposkvrněnému Srdci Panny Marie a  k milosrdnému Ježíšovi.

Biskup Hnilica zemřel před 5 lety v Čechách v Klášteře Božího milosrdenství v Nových Hradech u Českých Budějovic a pochován byl v Trnavě.

Podrobný životopis biskupa Pavla Maria Hnilici naleznete na internetových stránkách Tiskové kanceláře KBS.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou