Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sekce pro mládež ČBK se sešla v novém složení

Datum publikace6. 10. 2011, 15.40
TiskTisk

Ve dnech 5. - 6. října 2011 se v Olomouci sešli členové diecézních center pro mládež na svém podzimním zasedání, aby společně hodnotili SDM v Madridu a zamýšleli se nad záměry pro další období.

Na úvod zasedání se představili kněží a laici, kteří v několika diecézích nově nastoupili do služby pastorace mládeže na diecézní úrovni. Účastníci se také rozloučili s P. Vítkem Zatloukalem, který vedl Sekci pro mládež v posledních šesti letech.

V první části se přítomní kněží a laici věnovali hodnocení setkání mládeže v Madridu. Každý mohl sdělit své dojmy, výhrady k organizaci, ale také vyzdvihnout, co se podařilo. Všechny pohledy budou zpracovány a poslouží hodnocení pro Papežskou radu pro laiky a pro přípravu dalších podobných setkání. Sekce pro mládež koncem října vydává DVD s filmem o Světových dnech mládeže v Madridu a knihu Pevně se držte víry - Benedikt XVI. s mládeží v Madridu s texty papeže a biskupů během setkání. Kniha je vydávána ve spolupráci s nakladatelstvím Paulínky a komunitním webem signaly.cz.

Setkání včetně zázemí českých účastníků v českém národním centru bylo zajištěno s pomocí mnoha dobrovolníků, kteří odpracovali tisíce hodin dobrovolnické práce a patří jim za to velký dík.

Odpoledne prvního dne bylo věnováno obsahové a organizační přípravě dvou významných setkání katolické mládeže, která se budou konat v příštím roce ve Žďáru nad Sázavou. Jedná se o 4. celostátní fórum mládeže (diskusní setkání mladých s biskupy) koncem února a od 14. do 19. srpna 5. celostátní setkání mládeže.

Večer navštívil zasedání Mons. Jan Graubner, který přítomným poděkoval za jejich službu pro mladé lidi, povzbudil je a slavil s nimi mši svatou.

Druhý den byl věnován úvahám o pastoraci mládeže v současných podmínkách. Kněží a laici, členové diecézních center pro mládež, hovořili o stále větších obtížích administrativního charakteru, se kterými se musí ve své činnosti potýkat a které na ně kladou stále větší nároky. Pozitivní je zjištění, že aktivity, které jsou centry pro mládež pořádány, se těší velké oblibě ze strany mladých lidí a že diecézní centra života mládeže jsou mladými navštěvována v hojném počtu. Například kurzy animátorů v letošním roce navštěvuje 350 chlapů a děvčat.

Diskuse o mladých lidech v současné společnosti a jejich výchovou k zodpovědnosti bude pokračovat na širší rovině během 17. konference o mládeži, která se uskuteční 24. a 25. listopadu v Praze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou