Prohlášení ČBK k situaci na Šluknovsku

Není snadné se věcně a objektivně vyjádřit k rozjitřelé situaci v severních Čechách. Se znepokojením sledujeme dlouhotrvající napětí mezi tamními obyvateli a opakující se protesty provázené voláním po silovém řešení.
Publikováno: 12. 10. 2011 9:39

Za tohoto spletitého stavu je nemožné najít pravého viníka a ukázat jednoznačně, kdo je odpovědný za danou situaci. Jde o souběh nakumulovaných a bohužel dlouho neřešených záležitostí. Ve hře je příliš mnoho faktorů. Jejich pojmenování a základní charakteristiky jsou obtížné. Podle našeho mínění příčiny spočívají v následujících okolnostech:

Sociální situace velkého počtu nezaměstnaných a nezaměstnatelných zvyšuje obecně podíl kriminality. Boj proti zneužívání sociálních dávek (sám o sobě správný) vystupňoval v určitých prostředcích krimionigenní tendence.

V dosídlovaném regionu po druhé světové válce nebyly nikdy vnitřní vztahy pospolitostí bez potíží a nyní se v nich ještě stupňuje napětí v důsledku ztráty ekonomických příležitostí a zvyšování podílu sociálně marginalizovaných obyvatel.

Různí spekulanti zneužívají těch, kteří si nedokážou udržet přijatelné postavení mezi ostatní populací. Zneužívají je tím, že je ubytovávají v sociálně špatném prostředí a těží z poskytovaných dávek. Vznikají tzv. ghetta s dalšími nepříznivými důsledky pro jejich obyvatele i pro širší sociální okolí. Sama existence takového ghetta je zdrojem nepokojů – vznik problémových part, drobná kriminalita, soupeření a odvety, ztráta pocitu bezpečí a nepřátelské vnímání okolí. Každá banální roztržka může vyústit ve vážný konflikt.

Do tzv. praktických škol jsou zbytečně přijímány i ty děti, které jsou schopny absolvovat výuku v základních školách. Tím jsou handicapovaní pro uplatnění na pracovním trhu.

Místní samosprávy nemají ani prostředky ani kompetence, aby zvládly stupňující se problémy. Řešení daného stavu předpokládá zapojení celostátních institucí a orgánů. Povzbudit oživení místního průmyslu, účinně pomoci sociálně vyloučeným komunitám, předcházet aktivitám lichvářů a ubytovacích podnikatelů aj. – to vše si žádá důkladnou a promyšlenou koncepci.

Nelze v žádném případě souhlasit s využíváním sporů na podporu extrémní rasistické pravice, šířící nenávist a volající po nepřípustných krocích, které ubližují marginalizovaným. Žádné oko za oko, zub za zub.

Vítáme, že se iniciativy v regionu chopili jednotlivci i skupiny dobrovolníků, kteří se nezištně snaží pomáhat potřebným a přispívat k pokojnému soužití místních obyvatel. Rovněž s povděkem konstatujeme, že tamní farní společenství patří k těm, kteří vytvářejí ostrůvky pokoje, tolerance a vzájemného pochopení.

V Praze dne 11.10. 2011

Čeští a moravští biskupové