Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení ČBK k situaci na Šluknovsku

Datum publikace12. 10. 2011, 9.39
TiskTisk

Není snadné se věcně a objektivně vyjádřit k rozjitřelé situaci v severních Čechách. Se znepokojením sledujeme dlouhotrvající napětí mezi tamními obyvateli a opakující se protesty provázené voláním po silovém řešení.

Za tohoto spletitého stavu je nemožné najít pravého viníka a ukázat jednoznačně, kdo je odpovědný za danou situaci. Jde o souběh nakumulovaných a bohužel dlouho neřešených záležitostí. Ve hře je příliš mnoho faktorů. Jejich pojmenování a základní charakteristiky jsou obtížné. Podle našeho mínění příčiny spočívají v následujících okolnostech:  

Sociální situace velkého počtu nezaměstnaných a nezaměstnatelných zvyšuje obecně podíl kriminality. Boj proti zneužívání sociálních dávek (sám o sobě správný) vystupňoval v určitých prostředcích krimionigenní tendence.

V dosídlovaném regionu po druhé světové válce nebyly nikdy vnitřní vztahy pospolitostí bez potíží a nyní se v nich ještě stupňuje napětí v důsledku ztráty ekonomických příležitostí a zvyšování podílu sociálně marginalizovaných obyvatel.

Různí spekulanti zneužívají těch, kteří si nedokážou udržet přijatelné postavení mezi ostatní populací. Zneužívají je tím, že je ubytovávají v sociálně špatném prostředí a těží z poskytovaných dávek. Vznikají tzv. ghetta s dalšími nepříznivými důsledky pro jejich obyvatele i pro širší sociální okolí. Sama existence takového ghetta je zdrojem nepokojů – vznik problémových part, drobná kriminalita, soupeření a odvety, ztráta pocitu bezpečí a nepřátelské vnímání okolí. Každá banální roztržka může vyústit ve vážný konflikt.

Do tzv. praktických škol jsou zbytečně přijímány i ty děti, které jsou schopny absolvovat výuku v základních školách. Tím jsou handicapovaní pro uplatnění na pracovním trhu.

Místní samosprávy nemají ani prostředky ani kompetence, aby zvládly stupňující se problémy. Řešení daného stavu předpokládá zapojení celostátních institucí a orgánů. Povzbudit oživení místního průmyslu, účinně pomoci sociálně vyloučeným komunitám, předcházet aktivitám lichvářů a ubytovacích podnikatelů aj. – to vše si žádá důkladnou a promyšlenou koncepci.

Nelze v žádném případě souhlasit s využíváním sporů na podporu extrémní rasistické pravice, šířící nenávist a volající po nepřípustných krocích, které ubližují marginalizovaným. Žádné oko za oko, zub za zub.

Vítáme, že se iniciativy v regionu chopili jednotlivci i skupiny dobrovolníků, kteří se nezištně snaží pomáhat potřebným a přispívat k pokojnému soužití místních obyvatel. Rovněž s povděkem konstatujeme, že tamní farní společenství patří k těm, kteří vytvářejí ostrůvky pokoje, tolerance a vzájemného pochopení.

 

V Praze dne 11.10. 2011

 

Čeští a moravští biskupové 

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou