Lupa
Obsah Obsah
Portál

Sakrální památky jsou příležitostí pro rozvoj regionů

Datum publikace14. 10. 2011, 15.40
TiskTisk

V Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě na Děčínsku se ve čtvrtek 20. října 2011 uskuteční konference „Sakrální památky 2011“ věnovaná tématu obnovy, péče a využití sakrálních památek v souvislosti s rozvojem cestovního ruchu a turistiky.

Přestože děčínský region díky svému přírodnímu bohatství rozhodně netrpí nedostatkem atraktivních příležitostí pro cestovní ruch, v podobě četných sakrálních památek se zde nabízejí další možnosti, jak přilákat turistické návštěvníky z celé Evropy a získat ekonomický potenciál pro rozkvět oblasti. To samozřejmě platí i pro mnohá jiná místa v České republice. 

Jak známo, ani po dvaceti letech od konce komunistického režimu, který měl na sakrální památky devastující vliv, se nepodařilo většinu z nich uvést do stavu, který by vypovídal o tom, jak si duchovního, uměleckého, řemeslného a lidského odkazu našich předků hluboce vážíme. Zejména stav drobnějších památek, jež nemají svědomité majitele, je smutnou výpovědí o opaku. Univerzálním argumentem k ospravedlnění jejich chátrání je nedostatek finančních prostředků. 

Zmíněná konference se bude zabývat tím, jak získat chybějící ekonomický potenciál právě z cestovního ruchu. Jedná se v podstatě o tzv. synergický efekt, který by se měl projevit tak, že turisté motivovaní k návštěvě atraktivních památek zanechají v regionech finanční prostředky, které lze následně využít mimo jiné k péči o památky. S tím pochopitelně vznikají další možnosti pro jiná odvětví. 
Konference „Sakrální památky 2011“ je proto velmi zajímavá a inspirativní pro profesionální pracovníky z oblasti cestovního ruchu, správce majetků (a to nejen církevních), pedagogy se zájmem o regionální historii, atd. Díky tomu, že účast na konferenci je zdarma, mohou se k účasti přihlásit též zájemci z široké veřejnosti. Termín uzávěrky přihlášek je 18. října 2011. Podrobné informace o programu konference lze získat na webové stránce www.sakralni-pamatky.cz
Konference „Sakrální památky 2011“ pořádá České Švýcarsko, o.p.s., v rámci projektu Listen to the Voice of Villages (Naslouchejme hlasu venkova), který je realizován prostřednictvím Operačního programu Národní spolupráce Střední Evropa a spolufinancován z ERDF.

 

Martin Zíka, České Švýcarsko, o.p.s.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou