Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

100. výročí vysvěcení kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni

Datum publikace18. 10. 2011, 0.00
TiskTisk

V sobotu 22. října 2011 uplyne přesně 100 let od vysvěcení kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni na Chodském náměstí.

Plzeň: 100. výročí vysvěcení připomene slavnostní mše svatá  v 10.00, jejímž hlavním celebrantrem bude kardinál Jozef Tomko, emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci národů. Koncelebrují plzeňský biskup Mons. František Radkovský a další přítomní kněží.

Ve 12.00 proběhne před kostelem u kašny setkání farníků a hostů s pohoštěním a za doprovodu cimbálové hudby.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Plzni vybudoval řád redemtoristů, jehož členové přišli do Plzně v roce 1907. V říjnu 1908 byly položeny základy kostela, stavba pak byla pro nedostatek financí pozdržena. V květnu 1910 byl posvěcen základní kámen a 22. října 1911 byl kostel sv. Jana Nepomuckého slavnostně vysvěcen.

Po ukončení činnosti řádu redemptoristů v Plzni se kostel sv. Jana Nepomuckého stal filiálním kostelem chrámu svatého Bartoloměje a byl spravován z plzeňského arciděkanství. Na bohoslužby sem docházeli kaplani jako např. Mons. Aleš Opatrný, Mons. Václav Malý, P. Alois Kánský, Mons. Josef Žák a další. Prvním instalovaným duchovním v kostele svatého Jana Nepomuckého po tomto období se stal Mons. Antonín Hýža. 

K 1. září 2007 založil biskup František Radkovský novou farnost Plzeň – Bory a farním kostelem se stal kostel sv. Jana Nepomuckého. Prvním a dosavadním farářem byl jmenován P. Miroslav Martiš CM. Zároveň bylo do nové farnosti převedeno Slovenské katolické centrum se sídlem na území nové farnosti v ulici Borská 10, Plzeň – Jižní Předměstí.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou