Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Jan Baxant se setkal s Václavem a Livií Klausovými

Datum publikace18. 10. 2011, 17.00
TiskTisk

Litoměřický biskup Jan Baxant přijal v biskupské rezidenci v Litoměřicích v úterý 18. října 2011 prezidenta republiky Václava Klause a jeho manželku Livii. Setkání se uskutečnilo v rámci návštěvy Ústeckého kraje, kterou prezidentský pár koná ve dnech 18. – 20. října 2011.

Setkání s litoměřickým biskupem patřily už první minuty návštěvy prezidentského páru, doprovázeného hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, v Litoměřicích. Mons. Jan Baxant je krátce po 11.00 hodině dopoledne uvítal v děkanském kostele Všech svatých na Mírovém náměstí. Barokní kostel, původně románská stavba z první poloviny 12. století, je jednou z nejstarších církevních památek ve městě. V posledních letech prošel celkovou rekonstrukcí a pro veřejnost byl opět zpřístupněn v loňském roce. Nyní se tu konají pravidelné bohoslužby a různé kulturní akce (koncerty duchovní hudby apod.). Biskup seznámil hosty s historií kostela a poukázal na to, že stavba sama je symbolem spolupráce zdejší katolické církve a místní samosprávy. Kostel je totiž majetkem farnosti – litoměřického děkanství, jeho dominanta – 54 metrů vysoká věž s ochozem a věžními hodinami – patří městu. Na rekonstrukci kostela se podílela církev i město, které na opravu uvolnilo z městského rozpočtu několik milionů korun. Mons. Jan Baxant řekl, že si váží dobrých vztahů mezi církví a městem a že tato spolupráce je na úrovni partnerství, což je, jak zdůraznil, vyšší úroveň spolupráce.

Významné hosty v děkanském kostele rovněž uvítali generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl CSsR a děkan římskokatolické farnosti - děkanství u Všech Svatých v Litoměřicích a kanovník litoměřické katedrální kapituly J. M. can. Józef Szeliga. Vzhledem k tomu, že Litoměřice jsou městem s dlouholetou tradicí sborového zpěvu a působí zde řada pěveckých souborů, krátce zde vystoupil i chlapecký pěvecký sbor Páni kluci pod vedením sbormistra Václava Hanče. Na varhany zahrál varhaník litoměřického chrámového sboru Jaroslav Pulda.

Další zastávkou prezidentského páru byla biskupská rezidence na Dómském náměstí – historicky sídlo biskupů litoměřické diecéze. Prezident a jeho manželka navštívili toto místo poprvé. Litoměřická diecéze je v české církevní provincii svým vznikem druhou nejstarší diecézí. Založena byla před 356 léty. Rozkládá se na 9 380 km2 v severních a severozápadních Čechách a podle správního rozdělení státu zahrnuje území především Ústeckého a Libereckého kraje. „Prezident respektuje římskokatolickou církev jako integrální součást společnosti a s jejími představiteli se pravidelně setkává k rozhovoru,“ řekl Mons. Jan Baxant k setkání s prezidentem Klausem.

Biskup hosty přivítal a uvedl do Trůnního sálu biskupské rezidence. Prezidentský pár se pozdravil s proboštem katedrální kapituly J. M. can. Jiřím Hladíkem O.Cr. i zaměstnanci úřadu biskupství a podepsal se do pamětní knihy. V průběhu prohlídky prostor rezidence zahrál generální vikář P. Přibyl na zdejší vzácné varhany a biskup předal prezidentovi dárek – víno z místních vinic, publikaci o Biskupství litoměřickém a CD s varhanní hudbou. Prezident biskupovi věnoval talíř z křišťálového skla značky Moser se zlacením a jednu ze svých knih. Knihu Václava Klause s jeho podpisem na památku dostal i generální vikář P. Přibyl. Setkání Mons. Jana Baxanta s Václavem Klausem, jeho chotí Livií a hejtmankou Janou Vaňhovou dále pokračovalo v soukromí, bez účasti novinářů.

V poledne poté společně odjeli do litoměřického hradu na setkání s představiteli města a pracovní oběd pořádaný hejtmankou Ústeckého kraje.

Fotogalerii ze setkání naleznete na www.dltm.cz

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou