Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nemocniční kaplani budou mít svou asociaci

Datum publikace19. 10. 2011, 14.30
TiskTisk

Nová Asociace nemocničních kaplanů bude v sobotu 22. října ve 14.00 hodin ustavena v kapli Fakultní Thomayerovy nemocnice. Jejím cílem je zabezpečit kvalitní profesionální duchovní a pastorační péči o nemocné, jejich blízké a zdravotnický personál.

Praha: Nemocniční kaplani jsou k duchovní službě ve zdravotnických zařízeních pověřováni svými církvemi. Členství v Asociaci je dobrovolné a má poskytovat podporu kaplanům a dobrovolníkům v nemocnicích. „Vznik Asociace reaguje na situaci, kdy přibývá iniciativ ze strany nemocnic nebo církví zřídit v konkrétním zařízení nemocniční kaplanskou službu. Kaplani pak často vstupují do průkopnické a osamělé služby. Asociace jim nabízí odbornou pomoc a lidskou podporu,“ říká Pavel Pokorný, referent Komise pro duchovní péči ve zdravotnických zařízeních Ekumenické rady církví v ČR.

Duchovní péči poskytují nemocniční kaplani všem, kdo o ni požádají, vždy s respektem k jejich přesvědčení. Tedy i těm, kdo jsou bez náboženského vyznání. „Mnoho lidí si pod pojmem duchovní péče představuje pouze náboženské úkony, jež jsou určeny lidem hlásícím se k nějakým církvím. Duchovní (spirituální) potřeby jsou ale mnohem širší a máme je naprosto všichni. Rozdíl je pouze v tom, jak moc si je uvědomujeme. Jedno z poslání asociace je podpora vzdělávání a přípravy duchovních pro tuto práci. Podpora těch, kteří ji dělají, a šíření osvěty jak ve zdravotnictví, tak v celé společnosti,“ říká Vítězslav Vurst, který byl zvolen předsedou Asociace nemocničních kaplanů.
Slavnostního ustavení Asociace nemocničních kaplanů se kromě zástupců náboženských společenství, církví, nemocnic či duchovních z řad vězeňských, vojenských a policejních složek zúčastní také Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví a Dana Kalnina-Zakis zakladatelka a předsedkyně Latvia Association of Professional Health Care Chaplaincy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou