Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání vězeňských kaplanů se koná o víkendu na Vranově

Datum publikace20. 10. 2011, 13.30
TiskTisk

Ve dnech 20. - 23. října 2011 proběhne v Duchovním centru sv. Františka z Pauly na Vranově u Brna již V. setkání  vězeňských kaplanů a dobrovolných duchovních z katolické církve. Pod záštitou a za účasti otce biskupa Josefa Kajneka, předsedy rady ČBK Pro duchovní službu ve věznicích a hlavní kaplanky Vězeňské služby ČR Mgr. Květoslavy Jakubalové se zde společně sejdou katolíci, kteří se na základě pověření církve věnují službě vězňům.

Setkání má část duchovní i odborně-vzdělávací a přijede na něj 30 účastníků z celé České republiky. Úvodní rekolekci povede P. František Lízna, SJ, který působil řadu let jako vězeňský duchovní na Mírově. Hlavním tématem letošního setkání je postpenitenciární péče, protože situace vězňů a jejich snaha o opětovné začlenění do společnosti po návratu z vězení je v současnosti velmi naléhavým a nedostatečně řešeným problémem. O nabyté zkušenosti se s přítomnými v přednáškách podělí ředitel o.s. Nová šance z Ostravy - Koblova pan Petr Novák (občanské sdružení Nová šance se zaměřuje především na resocializaci - hledání účinných forem snižování recidivy a efektivnější adaptaci mužů propuštěných z výkonu trestu). Dále vystoupí Mgr. Immaculata Konvalinková, OSF a P. Jaromír Smejkal z občanského sdružení „Podané ruce“, které se věnuje i lidem se závislostmi, hlavní kaplanka VS ČR a kaplanka věznice Rýnovice Mgr. Jakubalová i ti, kteří prošli vlastní zkušeností výkonu trestu a následného návratu na svobodu. Nedílnou součástí programu je každodenní slavení mše sv., společné modlitby, sdílení, diskuse a práce ve skupinách.

Pozvání na Vranov přijali také zahraniční hosté - vězeňský kaplan Péter Takács z Maďarska a Martins Kruklis z Litvy, oba členové mezinárodní katolické organizace ICCPPC (International Commission of Catholic Prison Pastoral Care, Mezinárodní katolická komise pro vězeňskou pastorační péči).                            

                                                                                                         Veronika Zemanová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou